Business Internaţional

IGI:15 refugiaţi au ajuns în România,iar 220 de persoane au cerut azil, în primul trimestru din 2016

IGI:15 refugiaţi au ajuns în România,iar 220 de...

Autor: Monica Moanea

11.04.2016, 11:50 193

Potrivit unui comunicat "la sfârşitul primului trimestru al anului 2016, în evidenţele Inspectoratul General pentru Imigrări sunt înregistraţi 109.814 de cetăţeni străini, aflaţi pe teritoriul României. Dintre aceştia 64.493 provin din state terţe (cei mai mulţi din Moldova – 10.658 , Turcia – 9.039 şi China – 7.607 ) şi 45.321 din state membre UE, SEE şi Confederaţia Elveţiană ( Italia - 12.962, Germania - 5.492, Franţa – 4.981).

De asemenea, în primul trimestru al anului, "a fost asigurat accesul la procedura de azil pentru un număr de 229 persoane care au depus cereri de acordare a unei forme de protecţie internaţională, cei mai mulţi din Siria, Irak, Pakistan şi Somalia" informează IGI.

Totodată, "având în vedere angajamentele asumate de România la nivel european, în conformitate cu deciziile Uniunii Europene de instituire a unor măsuri provizorii în domeniul protecţiei internaţionale, în luna martie, primii 15 refugiaţi aflaţi pe teritoriul Greciei au fost transferaţi în România".

Cei mai mulţi dintre cetăţenii străini înregistraţi în România trăiesc "în mediul urban, indiferent de ţara/zona de provenienţă sau durata şederii".

"Astfel, Municipiul Bucureşti a atras aproape o treime din cei peste o sută de mii de străini din România şi ocupă primul loc. Mulţi dintre aceştia locuiesc şi în judeţele Ilfov, Timiş, Cluj şi Constanţa".

Potrivit Inspectoratului General pentru Imigrări, principalele scopuri pentru care străinii şi-au stabilit reşedinţa pe teritoriul României "sunt conexe dreptului la unitatea familiei (reîntregirea familiei, membri de familie ai cetăţenilor români, UE sau SEE), studii, angajare în muncă sau stabilirea permanentă pe teritoriul ţării noastre".

În primul trimestru, în urma controalelor efectuate au fost găsite 676 de persoane care se aflau pe teritoriul României fiind "în situaţii ilegale, pentru 149 de cetăţeni străini au fost dispuse măsuri de părăsire a teritoriului ţării noastre, iar 83 au fost îndepărtaţi sub escortă", se mai spune în comunicat.

"În acest context de solidaritate şi sprijin la efortul european de gestionare a fluxurilor de migranţi, 10 ofiţeri experţi în domeniul procedurilor de azil vor participa la acţiunile comune pentru gestionarea crizei migranţilor din Grecia. Patru deja au început misiunea în insula Lesvos".

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO