Business Internaţional

Igor Kolomoiski, omul care-l protejează şi l-a ajutat să urce la preşedinţia Ucrainei pe actorul Zelenski, un lord al războiului care conduce un imperiu media şi energetic cu active în Rusia şi America, anchetat pentru fraudă şi „dispus să-şi murdărească mâinile“

Vladimir Zelenskiy, actor şi câştigător al alegerilor pentru preşedinte din Ucraina de duminică: Este imposibil ca eu să pot fi influenţat. Nici Igor Kolomoiski (stg.), nici un alt oligarh, nimeni nu mă va influenţa. Foto: Hepta

Vladimir Zelenskiy, actor şi câştigător al alegerilor pentru preşedinte din Ucraina de duminică: Este imposibil ca eu să pot fi influenţat. Nici Igor Kolomoiski (stg.), nici un alt oligarh, nimeni nu mă va influenţa. Foto: Hepta

Autor: Bogdan Cojocaru

22.04.2019, 22:00 3784

În lupta cu preşedintele Petro Poroşenko, oligarhul ucrainean autoexilat în Israel şi cu afaceri în Rusia Igor Kolomoiski părea că va pierde totul. Acum, că protejatul său, actorul Volodimir Zelenski, a câştigat detaşat alegerile pentru preşedinţie, norocul lui Kolomoiski s-ar putea schimba în bine. Unii analişti spun că acesta este unul dintre cei mai periculoşi oligarhi ai Ucrainei pentru că este dispus „să se murdărească pe mâini“.

În urmă cu patru ani, Igor Kolomoiski şi partenerii săi de afaceri controlau în totalitate piaţa petrolului din Ucraina. Aveau active în sectorul mineritului, al transportului, al rafinării şi cea mai extinsă reţea de benzinării. Deţineau şi sursa perfectă de finanţare, imensa PrivatBank. Dar cu pierderea Ukrnafta, cel mai mare producător de petrol din ţară, şi a băncii, Kolomoiski şi locotenenţii săi păreau că vor pierde totul. Luna aceasta i-a adus oligarhului două victorii care-l ung pe suflet. Prima este că o instanţă din Kiev a decis că naţionalizarea din 2016 a PrivatBank a fost ilegală. A doua i-a oferit-o actorul de comedie Zelenski. „Am câştigat“, a reacţionat Kolomoiski când a aflat vestea despre PrivatBank. Banca a fost naţionalizată în urma descoperirii unei fraude de 5,6 miliarde de dolari şi a incapacităţii instituţiei de a acoperi golul. O anchetă a bne IntelliNews a arătat că banca a fost adusă în insolvenţă de împrumuturi date unor acţionari: locotenenţii lui Kolomoiski. Banca naţională a Ucrainei a naţionalizat PrivatBank după o lună de la publicarea anchetei.

Ambasada SUA urmăreşte cu atenţie cazul PrivatBank. „În 2016, partenerii internaţionali ai Ucrainei au sprijinit decizia guvernului şi a băncii naţionale a Ucrainei de a naţionaliza PrivatBank la cererea foştilor proprietari, aceasta fiind singura metodă eficientă de a proteja banii deponenţilor. Este important ca autorităţile să-şi continue eforturile de a recupera pierderile de la foştii proprietari şi de la acţionari ai băncii falimentare. Partenerii internaţionali ai Ucrainei vor urmări cu atenţie ce se întâmplă în acest caz“, se arată într-un comunicat al ambasadei americane emis după anunţarea deciziei instanţei kievene.

Săptămâna trecută, înainte de alegerile pentru preşedinte, Kolomoiski a spus că dacă Zelenski câştigă, el se aşteaptă ca „nişte indivizi odioşi“ de la banca centrală să fie înlăturaţi din funcţie, scrie Reuters.

„Există nişte indivizi odioşi acolo. Cred că atunci când se va schimba garda la vârf, dacă acest lucru se va întâmpla, cu voia lui Dumnezeu, atunci acest Iakiv Smoli va curăţa grajdurile lui Augias“, a spus oligarhul făcând referire la una dintre muncile lui Hercule.

Kolomoiski este unul dintre cei mai puternici oameni din Ucraina. Deţine un imperiu de energie şi unul media. Chiar şi după Ukrnafta, imperiul a rămas puternic. Kolomoiski este unul din acţionarii principali ai JKX, afacerea privată dominantă în producţia de petrol şi gaze naturale din Ucraina. Compania controlează două treimi din producţia privată de petrol (adică cea din care sunt excluse companiile de stat) şi aproape jumătate din cea de gaze. De asemenea, JKX deţine „active semnificative“ de petrol şi gaze naturale în Rusia, potrivit propriei descrieri, şi afaceri în Georgia, Ungaria, Turcia, Bulgaria, Slovacia şi SUA.

De asemenea, Kolomoiski (foto jos) deţine o participaţie semnificativă la Ukraine International Airlines, compania de transport aerian fanion a ţării. Aceasta a raportat pentru anul trecut pierderi de 100 de milioane de dolari, de nouă ori mai mari decât în 2017.

Oligarhul mai are şi singura fabrică de clor din Ucraina, Dniproazot, care în vara anului trecut şi-a întrerupt producţia, cauzând o penurie de clor folosit la purificarea apei potabile. Întreruperea livrărilor a fost interpretată ca o încercare a oligarhului de a şantaja statul pentru a-i face concesii în afaceri în condiţiile în care influenţa imperiului său bancar şi de energie scade.

Blocada clorului a început după ce compania Ukrnafta a pus capăt unei scheme prin care furniza gaze pentru procesare către Dniproazot, per­miţându-i lui Kolomoiski să realizeze profituri grase din amoniul şi clorul produse din gaze naturale. Gazele s-ar fi dus altfel către Naftogaz, compania naţională de petrol şi gaze, la preţuri sub cele ale pieţei, conform unui contract al Ukrnafta cu statul. Ukrnafta a fost o vasală a lui Kolomoiski de la începutul anilor 2000.

Cu o participaţie de 43% la producătorul de petrol şi gaze şi cu controlul asupra singurei rafinării operaţionale din Ucraina, cea din Kremenchug, (restul fiind în estul separatist pro-rus), Kolomoiski a putut să controleze de facto compania dintr-o poziţie de minoritate. Pentru a-i lua oligarhului controlul asupra companiei, parlamentul ucrainean a trebuit să modifice legea. Blocada clorului a afectat cel mai dur oraşele din est şi pe cele alimentate de fluviul Nipru.

Baza imperiului media deţinut de Kolomoiski este 1Ă1 Media Group, care operează şapte posturi de televiziune în Ucraina. Pentru acest grup lucrează Zelenski, vedeta de televiziune care a câştigat alegerile preşedinţiale. Kolomoiski l-a susţinut public pe actor şi a recunoscut că sunt prieteni, dar ambele personaje spun că legăturile se limitează la sfera profesională. Mai multe anchete arată însă contrariul. Radio Europa Liberă arată că Zelenski a călătorit frecvent la Geneva şi Tel-Aviv, oraşe în care Kolomoiski trăieşte în ultimii doi ani pentru a fi sigur că nu ajunge la închisoare în Ucraina. De asemenea, o investigaţie Reuters a găsit că cei doi se intersectează şi prin intermediul partenerilor de afaceri comuni. Actorul foloseşte personal de securitate care în trecut a fost observat în prezenţa oligarhului. Un fost consilier al miliardarului a fost în echipa de campanie electorală a lui Zelenski. Apoi cel puţin două autovehicule folosite de actor şi anturajul său sunt deţinute de oameni sau de entităţi cu legături cu Kolomoiski. Potrivit presei, Zelenski ar avea în averea sa imobile scumpe pe care un întreprinzător de rând nu şi le-ar permite. Actorul a promis că va renunţa la afaceri dacă eles preşedinte. La fel a făcut şi Poroşenko şi nu s-a ţinut de cuvânt.

În SUA, unde deţine active imobiliare, Kolomoiski este cercetat de FBI pentru infracţiuni financiare, printre care spălare de bani, scrie Kyiv Post, care citează persoane apropiate situaţiei. Ucraineanul nu este acuzat în această anchetă. Jonathan Brunson, care a lucrat pentru ambasada americană la Kiev şi a fost analist la Crisis Group, crede că oligarhul este „superpericulos. Este probabil unul dintre cei mai periculoşi oligarhi deoarece este dintre aceia care sunt dispuşi să-şi murdărească mâinile“. Brunson a argumentat prin rolul oligarhului în formarea celebrului batalion Azov, format din  ultranaţionalişti care luptă pe frontul de est. Departamentul de stat american a caracterizat latura politică a batalionului ca fiind „un grup naţionalist al urii“. Mulţi spun că aceşti luptători sunt neonazişti. „Este unul dintre primii oligarhi care a început să acţioneze ca un lord al războiului“, a mai spus Brunson.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO