Business Internaţional

Îi aduce uciderea lui Bin Laden încă un mandat de preşedinte lui Obama?

Îi poate aduce uciderea lui Bin Laden încă un mandat de preşedinte lui Obama?

Cei mai puternici oameni din SUA, preşedintele Barak Obama, vicepreşedintele Joe Biden (st.) şi secretarul de stat Hillary Clinton (dr., pe scaun) au urmărit în timp real misiunea în urma căreia a fost eliminat Usama Bin Laden

Autor: Livadariu Andreea

03.05.2011, 23:35 496

Uciderea lui Usama Bin Laden în urma unei operaţiuni americaneordonată de Barak Obama va duce la o explozie a popularităţiipre­şedintelui Statelor Unite, care se pre­găteşte să intre încursa pentru un nou mandat la Casa Albă. Această "lovitură deima­gine" vine numai bine pentru Obama, care se confruntă înprezent cu o rată mare a şo­ma­jului, creşterea preţului petroluluişi disputa dintre republicani şi democraţi în vederea adoptăriiunui plan de reducere a deficitului, comentează The Wall StreetJournal.

"Putem spune că Obama a câştigat ale­gerile", este de părereanalistul politic Ste­lian Tănase. "În acest moment, pre­şe­dinteleame­rican a câştigat prestigiu şi simpatie deşi a avut în spate unaparat care a lucrat la prin­derea lui Bin Laden timp de zeceani."

După ce poporul american a fost entu­ziasmat de tonicitatea luiBarak Obama în cam­pania electorală şi a devenit primul preşedintede culoare al SUA, "liderul care urma să dea un suflu nou s-adovedit un mit, întrucât a devenit un preşedinte sub nivelulaştep­tărilor", spune Tănase, adăugând că "mo­mentul Bin Ladeneste, în mod clar, cel mai bun din mandat".

Următorul test pentru Obama este repre­zentat de capacitatea sade a folosi în politica internă momentul de glorie al eliminăriitero­ris­tului numărul unu al planetei, mai exact de a convingeopoziţia republicană să-i susţină planul de reducere a deficituluişi de a mo­di­fica legea prin care este stabilit nivelul maxim aldatoriilor SUA, mai comentează cotidianul american.

Va reuşi momentul Bin Laden unificarea pozi­ţiilorrepublicanilor şi democraţilor pentru susţinerea măsurilor demicşorare a de­ficitului? "Este doar un episod, iar peste câtevazile va fi uitat. Eu nu cred că repu­bli­canii vor înceta săconteste politica lui Obama, deoarece ei sunt în opoziţie, iar înAmerica opo­ziţia critică întotdeauna", spune Stelian Tănase.

De aceeaşi părere este şi Buck McKeon, directorul ConsiliuluiServiciilor Militare din cadrul Departamentului de stat alApărării, care deşi a catalogat omorârea lui Bin Laden drept unsucces "uriaş din punct de vedere sim­bolic", a spus că impactulasupra situaţiei politice interne va fi doar pe termen scurt. "Îmiamintesc că la 11 Septembrie ne-am unit cu toţii, însă a durat doarcâteva săptămâni şi nu cred că vor rezulta schimbări de durată dinasta (moartea lui Bin Laden - n. red.)", a spus McKeon.

Pe de altă parte, există voci în SUA care spun că Barak Obamas-ar putea folosi totuşi de momentul Bin Laden în resetarearelaţiilor sale cu opoziţia din Congres. Mai exact, ar putea aveaparte de o creştere a simpatiei faţă de politicile sale "de care sepoate folosi în ur­mă­toarele câteva luni", spune Bill McInturff,coor­donatorul sondajelor de opinie coman­date de The Wall StreetJournal şi NBC News.

În ceea ce priveşte politica externă a lui Obama, republicaniiau criticat modul de implicare militară al americanilor în Libia,acuzându-l pe preşedinte că a acţionat prea încet, că a părutindecis şi că a ratat asumarea de către SUA a rolului de lider înoperaţiunile de anihilare a lui Muammar Gadhafi. După episodulUsama Bin Laden, unele voci de la Casa Albă cred că republicaniivor fi mai reţinuţi în privinţa criticilor. "A fost acuzat uneorică este prea reţinut şi precaut", a spus Carl Levin, director alDepartamentului de servicii armate din senat. "Dar iată un caz încare chibzuinţa sa a fost răsplătită."

"Mergem", cuvântul care a însemnat moarte pentru BinLaden

După luni de anchetă şi supraveghere şi câteva ore de reflecţie,preşedintele Barack Obama a spus doar un singur cuvânt care avea săînsemne moartea lui Usama Bin Laden: "mergem", relatează AFP.Astfel a fost dat startul operaţiunii Geronimo, care avea săconducă la eliminarea inamicului public numărul unu în StateleUnite, în vila sa scumpă din Abbottabad, potrivit declaraţiilorunor oficiali din administraţie, toate făcute sub protecţiaanonimatului. Valentin Vidu

În România nu creşte nivelul alerteiteroriste

Preşedintele Traian Băsescu a anunţat că România nu ridicănivelul alertei antiteroriste după uciderea lui Usama Bin Laden, cirămâne la nivelul "albastru" (precaut). "Nu se justifică în acestmoment ridicarea nivelului de alertă, nu există nicio informaţiecare să justifice acest lucru. Nimeni nu se joacă cu nivelurile dealertă, mai ales că ar presupune cheltuieli suplimentare. Amîntărit protecţia ambasadelor acolo unde ni s-a cerut", a spuspreşedintele. În România există cinci niveluri de alertăantiteroristă, sistem instituit după atacurile de la 11 Septembrie:verde (risc minim), albastru (precaut), galben (moderat),potrocaliu (risc ridicat) şi roşu (critic). IulianAnghel

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO