Business Internaţional

IKEA: cel care l-a făcut miliardar pe Kamprad se retrage

IKEA: cel care l-a făcut miliardar pe Kamprad se retrage

Foto AFP

Autor: Ioana Nita

19.09.2012, 00:02 853

IKEA, cel mai mare retailer de mobilă la nivel mondial după vânzări, a anunţat că directorul executiv Mikael Ohlsson se va retrage de anul viitor din companie după o carieră de trei decenii în cadrul grupului suedez şi patru ani la conducerea acestuia. Înlocuitorul va conduce grupul tot pe drumul deschis de Ohlsson, scrie The Wall Street Journal.

Ohlsson, în vârstă de 55 de ani, va fi înlocuit, începând cu 1 sep­tem­brie 2013, de Peter Agnefjall, ac­tualul manager pe ţară al opera­ţiu­nilor IKEA din Suedia. Începând cu 1995, acesta a deţinut mai multe poziţii de top în cadrul grupului, atât în ţara de origine, cât şi în Ita­lia, unde a fost manager de ma­ga­zin. În 2008 şi 2009 Agnefjall a fost asis­tent al fondatorului IKEA, Ing­var Kamprad, al fostului preşe­din­te şi CEO Anders Dahlvig şi al lui Ohls­son, notează Washington Post.

"IKEA s-a dezvoltat foarte mult sub conducerea lui Mikael în pofida condiţiilor economice dificile. Actuala strategie de afaceri a IKEA, care acoperă următorii opt ani, se menţine. Peter va continua să construiască în continuare pe baza realizărilor lui Mikael", a spus Goran Grosskopf, preşedintele grupului Ingka, compania-mamă pentru IKEA.

Anunţul privind schimbarea din conducerea companiei a coincis cu dezvăluirea faptului că fondatorul IKEA, Ingvar Kamprad, a decis să le acorde fiilor săi, Jonas, Mathias şi Peter, roluri mai importante în companie, însă fără a se retrage complet din cadrul grupului.

Peter Kamprad, fiul cel mare, este preşedintele Ikano, compania care gestionează averea familiei şi administrează câteva dintre magazine, Jones este membru în consiliul de administraţie al Ingka, iar mezinul, Mathias, este director la Inter Ikea, compania care deţine brandul IKEA. Kamprad va avea în continuare ultimul cuvânt de spus în deciziile grupului.



Cine este Mikael Ohlsson

Mikael Ohlsson şi-a început cariera la IKEA într-unul din magazinele companiei din oraşul suedez Linköping, unde acesta a lucrat ca vânzător de covoare pentru a se susţine financiar pe durata studiilor universitare. El a fost încântat de spiritul companiei şi în scurt timp i-au fost atribuite diferite sarcini de management care ulterior l-au condus spre poziţiile de top din conducerea IKEA. În 2009, el a devenit directorul general al retailerului suedez, ocupând poziţia pe care a avut-o Kamprad timp de decenii.

Într-un interviu acordat la începutul anului publicaţiei latino-americane Publimetro, parte a grupului suedez Metro International, Ohlsson a precizat că ascensiunea sa în companie se leagă în principal de respectarea celor trei valori pe care le au localnicii din Smaland, regiunea suedeză în care îşi are originile IKEA. Acestea sunt simplitatea, spiritul antreprenorial şi viaţa în cadrul comunităţii. De asemenea, el a subliniat că vizitează mereu magazinele companiei şi vorbeşte cu angajaţii.

Întrebat care este reţeta pentru succes, suedezul a răspuns că niciodată nu a avut în vedere să ajungă director general. "Modul meu de lucru a fost mereu acelaşi. Nu cred că este o diferenţă mare la mine din postura de şef şi nu de vânzător", a afirmat Ohlsson. El a menţionat că multe persoane au început de jos în companie, iar apoi au avansat pentru că au acceptat valorile IKEA.

"Nu am crezut niciodată într-o carieră planificată, în a face ceva acum pentru că va fi util în viitor. Dacă nu îţi place ceea ce faci, atunci rezultatele nu vor fi bune", a adăugat managerul.

În continuare, Ohlsson vrea să folosească experienţa acumulată în "consiliile de administraţie ale diferitelor companii şi organizaţii şi să petreacă mai mult timp cu familia", notează Bloomberg.

IKEA are 131.000 de angajaţi în 41 de ţări, iar anul trecut numărul magazinelor sale a ajuns la 290.

În anul fiscal 2011-2012, care s-a încheiat pe 31 august, cifra de afaceri a companiei a înregistrat o creştere de aproximativ 7%, la fel ca în anul fiscal precedent, când vânzările au totalizat 25,17 miliarde euro, potrivit Thomson Reuters.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO