Business Internaţional

Ikea deschide primul magazin situat într-un centru urban, la Hamburg

Ikea deschide primul magazin situat într-un centru...

Autor: Radu Racu

30.06.2014, 12:26 21819
Retailerul suedez de mobilă Ikea, devenit celebru pentru magazinele de mari dimensiuni din afara oraşelor alături de care se dezvoltau ample platforme comerciale, încearcă schimbarea modelului de business, cu primul magazin inaugurat într-un centru urban, la Hamburg, scrie Bloomberg.
 
Situat în districtul Altona, cel mai vestic dintre cele şapte cartiere ale oraşului german, magazinul Ikea a fost construit în urma unei investiţii de 80 de milioane de euro şi reprezintă un experiment pentru compania suedeză, a declarat Johannes Ferber, directorul care se ocupă de extinderea reţelei din Germania, cea mai mare piaţă a a grupului.
 
"Este un experiment foarte scump pentru noi, dar vrem să vedem dacă acest concept de city-store funcţionează. Altona ar putea fi un model pentru alte oraşe mari, ca Berlin", a spus Ferber.
 
Experimentul Ikea a nemulţumit o parte din localnici, care se tem că noul outlet va duce la scumpirea proprietăţilor din zonă. Ei au lansat o formă de protest cu abţibilduri "Kill Billy", cu referire la raftul Billy, un element emblematic al mobilei Ikea.
 
Ikea deţine 356 de magazine la nivel mondial, dintre care 49 în Germania. Retailerul suedez de mobilă este prezent şi în România, în complexul Băneasa, din nordul Bucureştiului.
 
Ikea România este cel mai mare retailer local de mobilă, cu afaceri de 82 de milioane de euro în 2013, şi pierderi de aproape 0,5 mil. euro, acesta fiind al treilea an consecutiv când suedezii nu reuşesc să câştige bani pe piaţa românească. Însă spre deosebire de anii precedenţi, pierderile retailerului s-au redus semnificativ (de la 3,6 mil. euro în 2012). 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO