Business Internaţional

IKEA îşi plăteşte angajaţii din Marea Britanie peste salariul minim pe economie. Comparaţie cu salariile din România

IKEA îşi plăteşte angajaţii din Marea Britanie peste...
18.10.2015, 00:28 9190

Ikea va deveni prima firmă de retail care-şi va plăti de anul viitor anagajaţii în Marea Britanie cu o sumă mai mare decât salariul minim pe economie, scrie BBC News.

Producătorul suedez de mobilă a anunţat că îşi va plăti cei 9.000 de angajaţi din Marea Britanie cu cel puţin 7.85 de lire pe oră, începând cu luna aprilie 2016. Suma medie primită de angaţii Ikea din Londra va fi de 9.15 lire pe oră.

Ministrul Finanţelor, George Osborne, anunţase la începutul lunii iulie că salariul mediu în Anglia va fi de 7.20 lire pe oră începând cu luna aceasta.

 Osborne a mai spus că angajatorii vor  trebui să-şi plătească din aprilie angajaţii cu vârsta peste 25 de ani, cu mai mult de 9 lire pe oră, începând cu anul 2020.

Persoanele peste 21 de ani sunt plătite în prezent cu 6.50 lire pe oră.

Ikea a anunţat că va fi primul retailer care-şi va plăti angajaţii în Marea Britanie, inclusiv pe cei care au până în 25 de ani cu aceeaşi sumă, neţinând cont de vârstele lor.

Aproape jumătate dintre cei 9.000 de angajaţi britanici vor beneficia de această decizie

 “Este un pas important pentru sectorul de retail din Anglia şi sperăm că şi alţi angajatori vor urma exemplul dat de IKEA", a declarat Rhys Moore, directorul fundaţiei Living Wage.

Ikea este cel mai mare retailer de mobilă din Marea Britanie, operând o reţea de 18 magazine , la care se vor adăuga alte patru în Sheffield, Reading, Exter şi Greenwich.

Anul trecut, Ikea anunţase că va creşte salariul minim pentru angajaţii din Marea Britanie cu o medie de 1.59 dolari pe oră, ajungând astfel la 10.76 (£6.89)  dolari pe oră în 2015.

Salariul mediu brut al unui angajat al magazinului IKEA din zona comercială Băneasa a fost anul trecut de 3.438 de lei (780 de euro), arată un calcul al ZF pe baza datelor de la Registrul Comerţului. Maga­zi­nul de mobilă şi decora­ţiuni interioare, care anul trecut a înregistrat afaceri de 82 mil. euro, a avut un număr mediu de 472 de angajaţi în 2013, an în care compania a raportat pierderi pentru a treia oară consecutiv.  

Cu acest nivel al salariului brut, angajaţii IKEA câştigă cu 45% mai mult decât media pe economie (care a fost de 2.378 de lei sau 540 de euro în iulie), dar mult mai puţin faţă de angajaţii retailerului din SUA. Peste Ocean, retailerul se pregăteşte să mărească salariile angajaţilor. În prezent salariul minim la unui angajat al IKEA din SUA este de 1.083 de euro (1.467 de dolari pe lună sau 9,17 dolari pe oră). Apro­ximativ jumătate din angajaţii suede­zilor de peste Ocean vor beneficia de creş­tere salarială de anul viitor

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO