Business Internaţional

Imbatranirea populatiei este cea mai mare amenintare economica pentru Europa de Est

Imbatranirea populatiei este cea mai mare amenintare economica pentru Europa de Est
21.06.2007, 19:15 417

Statele a caror populatie se afla in proces de imbatranire ameninta succesul economic in Europa de Est si in fosta Uniune Sovietica daca guvernele nu vor aplica reforme pentru cresterea bunastarii populatiei, a avertizat ieri Banca Mondiala.
Europa de Est va deveni pana in 2025 una dintre zonele cu cei mai multi batrani din lume. In conditiile unei rate scazute a natalitatii, a unei sperante de viata la nastere in continua crestere si a economiilor fragile postcomuniste, cheltuielile cu sanatatea, pensiile si grija pentru cei in varsta vor creste simtitor, a mai atentionat banca pentru dezvoltare.
Ritmul rapid al schimbarilor demografice din aceasta regiune "reprezinta un trend mai degraba dramatic, cu potentiale implicatii majore de ordin economic si social" si "evolueaza cu o viteza nemaiintalnita pentru acest grup de tari", se stipuleaza intr-un raport intocmit de Banca Mondiala.
Pe masura ce est-europenii si rusii imbatranesc, doar Turcia si alte patru republici ex-sovietice din Asia Centrala vor avea o rata a natalitatii care sa le permita incadrarea pana in 2025 intre "tarile tinere", cu mai putin de 10% dintre rezidenti cu varsta sub 65 de ani, mai spune raportul respectiv. La nivelul intregii regiuni este estimata o pierdere de 24 de milioane de oameni. Se prevede ca numai populatia Rusiei va inregistra o scadere de 17 milioane de oameni in urmatorii 20 de ani.
Aceste state contrastau puternic cu "Europa in varsta" a Germaniei si Frantei, asa cum mentiona si Donald Rumsfeld, fostul secretar al apararii SUA, insa si acestea au inceput sa "imbatraneasca", fapt evidentiat de studiul efectuat de banca.
Japonia si Europa de Vest au intrat in acest proces de imbatranire cu zeci de ani in urma. Efectul a fost ca oamenii care aveau un loc de munca trebuia sa asigure prin taxele platite bunastarea celor mai in varsta, segment al populatiei care se afla in continua crestere. Insa ritmul de imbatranire este mai rapid in cazul tarilor din Europa de Est si din fosta Uniune Sovietica.
Pana in 2025, circa 20-25% din numarul populatiei din noua tari - de la Azerbaidjan la Slovacia - va avea intre 65 si mai mult de 65 de ani, potrivit raportului.
Slovenia va fi tara cu cei mai batrani oameni din 28 de tari prospectate, urmata de Croatia, Cehia, Bulgaria si Ungaria, mai este stipulat in raport. Slovenia, care a adoptat moneda europeana in acest an si care se afla intr-un progres economic, va inregistra pana in 2025 o crestere a segmentului de populatie de peste 65 de ani cu aproximativ 9 procente, urcand de la 14% in 2000 la aproximativ 23%. Potrivit raportului, aceste estimari plaseaza Slovenia intre Marea Britanie si Italia.
Intr-un rezumat al raportului se exprima preocuparea pentru "socul cheltuielilor" ce se anunta odata cu acest proces de imbatranire, cheltuieli legate mai ales de sanatatea celor in varsta.
"Cheia consta in proiectarea aranjamentelor de livrare a acestor servicii, care sunt considerabil mai ieftine decat cele spitaliere. Pentru aceasta, este necesara recunoasterea si sustinerea celor care acorda ingrijiri medicale pe cai informale."
Guvernele ar trebui sa combata dezechilibrul legat de forta de munca prin cresterea varstei de pensionare, mai sustine Banca Mondiala.
Cel mai greu le va fi tarilor din fosta Uniune Sovietica si din zona vestica a Balcanilor, acolo unde reformele postcomuniste sunt inca la un nivel redus de implementare.
Comparativ, 10 din tarile est-europene care au aderat la Uniunea Europeana din 2004, carora li se alatura Albania si Croatia, vor putea diminua efectele procesului de imbatranire daca vor continua cu reformele economice in acelasi ritm ca si cel de pana acum, a mai spus Banca Mondiala.
Indiferent de politicile adoptate, aceste tari pot evita scaderea bunastarii in viitor, a mai declarat analistul Bancii Mondiale. "Pericolul rezida in complacere", a adaugat acesta.

Romania are nevoie de varste mai mari de pensionare
Romania, alaturi de Albania, Serbia si Turcia, ar trebui sa se axeze pe varste de pensionare mai ridicate, ca parte a reformelor din sistemul de pensii, costurile din acest domeniu continuand sa creasca odata cu imbatranirea populatiei, se arata in raport. "In unele tari, precum Lituania si Slovacia, atat indexarea pensiilor cu rata inflatiei, cat si cresterea varstei de pensionare vor avea efect. In alte state, precum Albania, Romania, Serbia si Turcia, singurul impact real este constituit de majorarea varstei de pensionare", se spune in raport. Implementarea reformelor din sistemul de pensii va permite Romaniei ca in 2025 cheltuielile din acest domeniu sa fie inferioare celor din 2004, ca pondere in PIB. In cazul in care Romania nu va adopta masurile necesare, cheltuielile vor cunoaste o crestere importanta.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO