Business Internaţional

Îmi dai un trilion de dolari? Stai să caut în portofel!

Îmi dai un trilion de dolari? Stai să caut în portofel!

Autor: Andrei Chirileasa

07.01.2013, 19:28 2940

În timp ce la Bucureşti premierul Victor Ponta l-a demis pe şeful Institutului Naţional de Statistică (INS) pentru că nu-i ies vreo 20 de miliarde de lei (5,9 miliarde de dolari) la PIB, în SUA abia ce s-a rezolvat prăpastia ficală (Fiscal Cliff) că s-au aprins din nou discuţiile asupra plafonului datoriei (Debt Ceiling).

Despre ce este vorba? În SUA plafonul datoriei publice este stabilit prin lege, iar acest plafon este în prezent de 16,394 trilioane de dolari. Cu alte cuvinte, când datoria publică ajunge la acest nivel, statul nu se mai poate împrumuta pentru a-şi finanţa cheltuielile. Asta înseamnă că, teoretic, spre finalul acestui an SUA ar intra în default, adică nu le-ar mai putea plăti salariile angajaţilor din sectorul public şi nici nu şi-ar mai putea plăti datoriile scadente, deoarece va atinge acest plafon şi nu se va mai putea împrumuta.

Pentru a nu se ajunge în această situaţie, mai mulţi comentatori şi analişti din SUA au lansat în ultimele zile o idee care la prima vedere pare absurdă: lansarea unei monede de un trilion de dolari cu care SUA să-şi plătească datoriile. Ideea a devenit viral în mediul online şi a stârnit vii dezbateri, fiind susţinută de unii comentatori ai Bloomberg şi chiar de economistul Paul Krugman, laureat al premiului Nobel.

Emiţând o monedă de un trilion de dolari, SUA ar putea astfel ocoli plafonul datoriei. Cealaltă soluţie este ca preşedintele Barack Obama să obţină în Congres o nouă creştere a plafonului, iar pentru asta trebuie să ajungă la o înţelegere cu republicanii cărora le-a forţat deja mâna o dată în ultima zi a anului trecut pentru a evita prăpastia fiscală. (Discuţiile pe tema plafonului datoriei au fost întotdeauna aprinse în ultimii ani. La mijlocul lui 2011, într-un context similar, agenţia Standard&Poor's a retrogradat ratingul maxim AAA acordat SUA din cauză că preşedintele nu reuşea să ajungă la un compromis cu Congresul privind creşterea acestui plafon. Atunci pieţele de capital din întreaga lume au resimţit şocul.)

Legal, SUA nu poate printa bani pentru a-şi plăti datoriile şi pentru a-şi acoperi deficitele, ci trebuie să se împrumute pentru a justifica acei bani, ceea ce urcă automat datoria publică. În momentul în care plafonul datoriei este atins, SUA nu se mai poate împrumuta şi nu mai poate justifica printarea de bani.

Se pare însă că legea nu interzice ca secretarul Trezoreriei (ministrul de finanţe al SUA) să emită monede de platină cu orice specificaţii, inclusiv cu orice valoare. De aici a răsărit ideea baterii unei monede de platină cu valoarea de un trilion de dolari pe care SUA ar putea-o folosi drept colateral pentru printarea de bani noi (un trilion de dolari). Desigur, această monedă nu ar avea nicio acoperire şi banii nou creaţi s-ar vărsa în inflaţie, dar promotorii ideii spun că problema inflaţionistă poate fi rezolvată prin primisiunea solemnă a Guvernului că atunci când se va putea (plafonul datoriei publice va fi majorat) SUA va împrumuta banii respectivi de pe pieţe.

Dacă va fi emisă, moneda de un trilion de dolari ar deveni probabil cea mai supraevaluată monedă din istoria omenirii. Cu această bucată de platină de câteva grame care ar încăpea într-un portofel s-ar putea cumpăra, teoretic, 37.700 de tone de aur (mai mult decât rezervele totale la nivel mondial), sau 100 de milioane de Dacii Logan, adică producţia totală a mărcii pe 200 de ani.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO