Business Internaţional

Imigrantii au ajutat Spania sa urce in topul celor mai puternice economii mondiale

21.02.2007, 19:25 25

Transformarea Spaniei dintr-o tara saraca a Europei de Sud intr-una dintre cele mai de succes economii europene este confirmata de un sondaj care o plaseaza in topul tarilor in care europenii doresc sa lucreze, titreaza Financial Times.
Sondajul realizat de catre Financial Times in colaborare cu Harris Interactive descrie Spania ca o tara linistita: cetatenii sai nu sunt impotriva imigrantilor si sunt cei mai optimisti dintre cei care locuiesc intr-o importanta tara europeana, scrie Financial Times.
Studiul cu privire la atitudinea fata de migratie confirma pesimismul francezilor care in proportie de 73% considera ca in tara lor conditiile de viata se inrautatesc. In ciuda acestei stari, studiul indica faptul ca francezii prefera sa stea acasa si sa astepte depasirea acestei situatii. Doar 23% dintre francezi ar lua in considerare angajarea intr-un alt stat european.
Sondajul realizat chestionand 6.561 de adulti din Marea Britanie, Franta Germania, Italia, Spania si Statele Unite ofera o privire de ansamblu asupra factorilor care influenteaza migratia in Europa si in ce masura poate fi privita ca o problema politica.
In prezent, Spania este pe cale de a intrece Italia la nivelul venitului pe cap de locuitor. Produsul Intern Brut a crescut cu 3,5% in 2005, iar guvernul de la Madrid estimeaza o crestere de 3,4% in 2006. Somajul este la nivelul de 8%, cea mai scazuta valoare din ultimii 27 de ani. Pretul locuintelor s-a triplat in ultimii zece ani, iar banca centrala spaniola a declarat ca Spania inregistreaza o crestere care o depaseste chiar si pe cea a Statelor Unite. Iar preturile sunt inca in crestere.
Companiile spaniole s-au extins nu numai in Spania, ci si in strainatate. In 2006, compania Grupo Ferrovial a condus un grup de investitori in achizitia de 19,5 mld. dolari (14,8 mld. euro) a companiei britanice BAA, cel mai mare operator de aeroporturi din lume. La sfarsitul anului trecut Iberdrola a oferit 22,5 mld. dolari (17,1 mld. euro) pentru compania energetica Scottish Power. Recent, Spania a intrecut Canada ca fiind cea de-a opta mare economie a lumii, conform Bancii Mondiale.
Marea Britanie a fost una dintre primele tari ale Europei de Vest care au permis migrarea cetatenilor din cele opt noi state membre ale UE din 2004, decizie clasificata ca una care a ajutat cresterea economiei.
Dar campaniile media negative au creat un climat in care doua treimi din cetatenii Marii Britanii considera ca sunt prea multi straini in tara, cel mai mare numar din toate marile state europene. Probabil cea mai mare descoperire a acestui studiu este faptul ca Spania a devenit o tara extrem de atractiva, dupa cei 21 de ani de la aderarea la UE.
Sondajul a indicat faptul ca 17% dintre cei chestionati au ales Spania ca tara in care si-ar dori sa lucreze, in comparatie cu 15% in Marea Britanie, si 11% in Franta. Dintre cei chestionati, cei mai multi care au ales Spania ca destinatie de munca au fost francezii si spaniolii. Spania are cei mai putini locuitori care considera ca stilul lor de viata se inrautateste, iar cetatenii sai sunt printre cei mai permisivi atunci cand vine vorba de imigranti.
Un total de 42% dintre spanioli considera ca imigratia este buna pentru economie, in comparatie cu numai 19% in Marea Britanie si Franta.
In urma cu o saptamana, Joaquin Almunia, comisarul european cu privire la afacerile monetare ale UE, a majorat cresterile preconizate cu privire la Spania pentru 2007, de la 3,4% la 3,7%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO