Business Internaţional

Imobiliarele sunt asul din mâneca lui Amancio Ortega, fondatorul gigantului Zara. Miliardarul spaniol a devenit cel mai mare investitor din real-estate-ul european, cu un portofoliu de proprietăţi evaluat la peste 15 miliarde de euro

Imobiliarele sunt asul din mâneca lui Amancio Ortega,...

Autor: Dorin Oancea

07.07.2020, 14:26 407

După ce a făcut o avere în industria modei, miliardarul spaniol Amancio Ortega şi-a îndreptat atenţia către imobiliare, devenind cel mai mare investitor din domeniu dintre super-bogaţii Europei, anunţă Bloomberg.

Proprietăţile miliardarului spaniol au crescut până la 15,2 miliarde de euro, a anunţat compania sa marţi, pentru prima dată.

Ortega, în vârstă de 84 de ani, fondatorul şi proprietarul casei de modă Zara, a investit anul trecut 2,1 miliarde de euro în proprietăţi imobiliare prin intermediul unor filiale ale companiei sale Pontegadea, potrivit unui comunicat trimis prin e-mail. Pontegadea, care deţine 59,3% din compania Zara Inditex SA, a avut un venit net de 1,8 miliarde de euro în 2019, inclusiv 1,64 miliarde de euro în dividende Inditex şi 621 milioane de euro din active imobiliare.

Ortega, cel mai bogat om din Spania, şi-a diversificat averea pentru a-i menţine valoarea, investind peste 3 miliarde de dolari în imobiliare din SUA în ultimii ani.

Achiziţiile includ proprietăţi de top, cum ar fi Haughwout Building din Manhattan şi cel mai înalt turn de birouri din Miami. Anul trecut, firma sa de investiţii a încheiat o afacere de 72,5 milioane de dolari pentru un hotel din centrul oraşului Chicago, care a urmat achiziţiilor unei clădiri din din Washington şi a două clădiri de birouri din Seattle.

Pe lângă faptul că a închiriat spaţii unor giganţi din tehnologie, cum ar fi Amazon.com şi Facebook, Pontegadea îi găzduieşte şi pe rivalii Inditex Hennes & Mauritz şi The Gap.

Fiul unui lucrător feroviar, Ortega are o avere netă de 58,5 miliarde de dolari, potrivit indicelui Bloomberg Billionaires Index, cea mai mare parte provenind din pachetul său majoritar din Inditex. Averea sa a scăzut cu mai mult de o cincime în acest an, ca urmare a pandemiei, care a obligat Inditex să închidă magazine. Acţiunile companiei au scăzut cu 22% în acest an.

În afară de bunurile imobiliare, Ortega a investit şi în energie şi telecomunicaţii, achiziţionând un pachet de 5% în Enagas anul trecut.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO