Business Internaţional

Impactul coronavirusului asupra politicii mondiale: Cum se conturează relaţiile dintre Statele Unite şi China în contextul actual

Impactul coronavirusului asupra politicii mondiale: Cum...

Autor: Eduard Ivanovici

14.03.2020, 10:01 575

Pandemia de COVID-19, care a infectat peste 100.000 de persoane de pe întreaga planetă, începe să lovească peisajul politic actual, scoţând la iveală concepţii naţionaliste atât din partea Chinei cât şi din partea administraţiei Trump, scrie Euractiv.

„Când totul se va fi terminat, nu vom fi în acelaşi loc în care eram în urmă cu o săptămână. Ştim că guvernele îşi vor schimba strategia pe măsură ce oamenii le vor critica. Ştim că unele economii vor fi tulburate şi unele economii se vor prăbuşi, cel mai probabil”, spune Jon Alterman, vicepreşedinte în cadrul Centrului de Studii Internaţionale şi Strategice din Washington.

Preşedintele Donald Trump a încercat iniţial să calmeze spiritele, însă miercuri seara anunţa o interdicţie de călătorie de 30 de zile în Statele Unite pentru cele 26 de state din Spaţiul Schengen.

Liderii Uniunii Europene şi-au manifestat indignarea vis-a-vis de anunţul preşedintelui SUA, spunând că decizia a fost „unilaterală” şi „luată fără consultări”.

Când noul coronavirus a luat naştere la sfârşitul anului trecut în Wuhan, China, autorităţile de la Beijing au încercat iniţial să oprească răspândirea ştirilor, reţinându-l pe doctorul care a tras semnalul de alarmă. Însă în ultimele săptămâni, preşedintele Xi Jinping a încercat să folosească COVID-19 pentru a câştiga popularitate pe plan politic, după ce a vizitat mai multe zone afectate din Wuhan.

China a trimis echipament medical în Italia, a doua cea mai afectată ţară, şi Spania, subliniind modelul autoritar pe care îl preferă liderii chinezi. De asemenea, China a folosit criza pentru câştiga teren în faţa Statelor Unite, căutând să îşi exercite influenţa în cât mai multe sectoare.

Global Times, ziar deţinut de statul chinez, sugerează că Republica Populară Chineză poate opri exporturile de măşti şi echipamente medicale către SUA dacă administraţia Trump continuă să restricţioneze serviciile gigantului tech Huawei.

În plus, purtătorul de cuvânt al ministrului de externe din China a sugerat pe Twitter că armata americană a adus noul coronavirus în Wuhan.

Deşi administraţia Trump a oferit 100 de milioane de dolari într-o mişcare de susţinere a altor ţări care se luptă cu COVID-19, a asociat în mod constant China cu noul coronavirus.

Secretarul de Stat Mike Pompeo clasifică boala drept „virusul din Wuhan”, iar senatorul republican Tom Cotton a promis că Statele Unite „îi vor trage la răspundere pe cei responsabili”.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO