Business Internaţional

Impactul economic al serialului House of Cards, care l-a cucerit pe preşedintele Barack Obama

Impactul economic al serialului House of Cards, care l-a...

Autor: Pro TV

18.02.2014, 11:12 3670

Preşedintele Barack Obama, fan “House of Cards – Culisele puterii”

La sfarsitul saptamanii trecute, presedintele american, Barack Obama, a tinut sa impartaseasca pe Twitter celor 41 de milioane de followeri ai sai una dintre “placerile sale vinovate”: asteapta cu sufletul la gura lansarea celui de-al doilea sezon din thrillerul politic “House of Cards – Culisele puterii”, serialul care s-a aflat pe scena laureatilor la ultima editie a Globurilor de Aur si care si-a castigat fani in toata lumea. “Maine este House of Cards. Nu-mi dezvaluiti nimic, va rog!”, a comentat presedintele american via Twitter chiar in preziua lansarii celui de-al doilea sezon al serialului in Statele Unite.  

Veste buna insa si pentru abonatii Voyo.ro:       joi, 20 februarie, la numai cateva zile de la lansarea in Statele Unite, acestia vor putea viziona, in premiera, toate cele 13 episoade ale acestui nou sezon din “House of Cards – Culisele puterii”, insa pot revedea si primul sezon, care este deja online, pe Voyo.ro.

“House of Cards” – serialul care reinventeaza industria entertainmentului

“House of Cards – Culisele puterii” nu inseamna insa numai un scenariu care da dependenta si nici chiar jocul stralucit al protagonistilor Kevin Spacey si Robin Wright (castigatoare a unui Glob de Aur anul acesta pentru performanta din serial), ci si un nou model de business. Cum noile tehnologii permit celor mai variate tipuri de afaceri sa se reinventeze, Netflix, platforma online care a lansat House of Cards – Culisele puterii, a propus un nou model de entertainment care a fost de la inceput o provocare. Costurile uriase de productie – 100 de milioane de dolari pentru doua sezoane de cate 13 episoade, amortizate doar de subscriptia de 7,99 de dolari, cat reprezinta abonamentul la site-ul american, pare nu numai o “misiune imposibila”, ci si un nonsens din punct de vedere economic. Producatorii serialului au crezut insa ca lansarea acestui serial online si posibilitatea de a fi vizionat pe orice suport gen laptop sau PC, pe aplicatii dedicate de iPad, iPhone, Android sau Smart TV reprezinta viitorul. Si House of Cards a confirmat atat la festivitatea de premiere a Globurilor de Aur, cat si din punct de vedere financiar. Cu un cost de aproximativ 4 milioane de dolari pentru un singur episod, Netflix a reusit sa atraga 7 milioane de noi abonati numai de la premiera acestui serial.

House of Cards – impactul economic

Serialul, care s-a filmat in Baltimore, a reprezentat si o mina de aur pentru comunitatea locala. Un aport de 140 de milioane de dolari la bugetul local, peste 2000 de locuri de munca nou create si tot atatea firme din Maryland care au avut oportunitati de afaceri datorita filmarilor la acest serial l-au facut pe guvernatorul acestui stat sa nu stea cu mainile in san. Producatorii au beneficiat de reduceri de taxe si facilitati financiare, iar daca un nou sezon din House of Cards va fi filmat tot in Baltimore, statul Maryland, atunci taxele vor fi reduse la jumatate fata de anul trecut, dupa cum spun oficiali ai acestui stat. Din aceasta cauza Kevin Spacey are numai cuvinte de lauda la adresa guvernatorului statului Maryland. “Ma simt extraordinar de bine aici. Suntem foarte multumiti ca am ajuns in statul Maryland, unde am fost atat de bine primiti”, spune Kevin Spacey.

Cele 13 noi episoade ale sezonului 2 din “House of Cards – Culisele puterii” pot fi urmarite, din 20 februarie, pe www.voyo.ro, cat si prin aplicatiile de Smart TV (Samsung, LG, Panasonic), iPad, iPhone si Android (tablete si smartphone-uri). Abonamentul Voyo.ro, cu o valoare de 3 Euro+TVA/luna se poate plati prin Card, PayPal, SMS sau abonament prin operatorii de televiziune si internet RCS-RDS, UPC, Romtelecom si Orange.

 
 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO