Business Internaţional

Impactul pe termen lung al pandemiei: Nivelul şomajului din Marea Britanie ajunge la maximul ultimilor cinci ani. Milioane de oameni rămân în concediu fără plată

Impactul pe termen lung al pandemiei: Nivelul şomajului...

Autor: Eduard Ivanovici

27.02.2021, 16:39 434

Rata şomajului din Regatul Unit a crescut la 5,1% luna trecută, maximul ultimilor cinci ani, pe măsură ce coronavirusul continuă să afecteze economia britanică, arată datele Biroului Naţional de Statistică din UK (ONS), potrivit The Independent.

Aproximativ 1,74 de milioane de oameni nu aveau loc de muncă în ultimul trimestru din 2020, cu 454.000 peste aceeaşi perioadă din 2019, nivelul şomajului înregistrând astfel cel mai mare ritm de creştere de la ultima criză financiară încoace.

Totuşi, ONS a anunţat că luna ianuarie a venit cu plus de 83.000 de locuri de muncă noi şi, deşi numărul de şomeri este cu 726.000 peste datele de la începutul pandemiei, rata şomajului începe să revină la normal.

Însă experţii se tem că impactul generat de COVID-19 nu se reflectă în datele ONS deoarece câteva milioane de oameni rămân în prezent în concediu fără plată, iar rata şomajului poate creşte din nou odată cu încheierea schemelor guvernamentale de susţinere.

Un studiu citat de BBC arată că peste jumătate din companiile  britanice plănuiesc să efectueze angajări în T1/2021. Sectoarele cu cele mai puternice intenţii de angajare includ asistenţa medicală, finanţele şi asigurările, educaţia şi TIC.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO