Business Internaţional

Imperiul miliardarului Sanjeev Gupta este anchetat de autorităţile anti-fraudă din Marea Britanie. Conglomeratul care include şi fostul Sidex Galaţi are 35.000 de angajaţ în toată lumea. Reacţia GFG

Imperiul miliardarului Sanjeev Gupta este anchetat de...

Autor: Alex Ciutacu

15.05.2021, 12:45 6556

Departamentul dedicat luptei împotriva fraudelor complexe din Marea Britanie (SFO) a lansat o investigaţie asupra imperiului controlat de miliardarul Sanjeev Gupta, pe baza unor suspiciuni de fraudă, tranzacţionare frauduloasă şi spălare de bani, potrivit FT.

Ancheta SFO va analiza „finanţarea şi conduita companiilor din cadrul Gupta Family Group Alliance (GFG), uitându-se inclusiv la acordurile de finanţare încheiate cu Greensill Capital UK”.

În 2019, miliardarul Sanjeev Gupta a cumpărat combinatul Sidex din Galaţi, pe care l-a transformat în Liberty Galaţi, într-o tranzacţie gigant de 740 de milioane de euro, care a inclus alte şase unităţi de producţie din Europa.

La începutul acestui an, imperiul controlat de Sanjeev Gupta a intrat într-o stare de incertitudine după ce principalul său finanţator – Greensill Capital – a intrat în insolvenţă.

Acum, departamentul care se ocupă cu investigarea fraudelor complexe a declanşat investigaţia asupra conglomeratului GFG Alliance în contextul în care presa internaţională a scos la iveală că a existat o serie de facturi suspecte, oferite de Gupta finanţatorului Greensill la schimb pentru fonduri.

Conform FT, Sanjeev Gupta a respins acuzaţiile. GFG Alliance are peste 35.000 de angajaţi în toată lumea. 

Insolvenţa finanţatorului

Invocarea incapacităţii de plată de către GFG Alliance reprezintă unul dintre motivele pentru care managerul de fonduri Greensill Capital s-a regăsit în poziţia de a depune cererea de intrare în insolvenţă.

Grensill Capital este o companie susţinută de SoftBank, iar anul trecut dorea să obţină o finanţare de 7 miliarde de dolari, având operaţiuni care se întind din Marea Britanie până în Australia.

Compania este specializată în finanţări pe lanţurile de furnizori, adică businessuri care împrumută bani pentru a-şi plăti furnizorii. Criza a început când principalul asigurator al companiei a refuzat să reînoiască un contract de 4,6 miliarde de dolari, iar Credit Suisse a îngheţat fonduri legate de Greensill Capital în valoare totală de 10 miliarde de dolari – adică a tăiat accesul Greensill la o sursă importantă de finanţare.

Avocaţii Greensill au explicat atunci că debutul crizei companiei a venit din pierderea contractului de asigurare. Ei au mai spus că Greensill are o expunere de 5 miliarde de dolari pe conglomeratul lui Sanjeev Gupta, care trece în prezent prin „dificultăţi financiare” şi care a început să invoce incapacitate de plată pe mai multe obligaţii active faţă de Greensill.

Conform documentelor depuse la tribunal, GFG transmitea într-o scrisoare din data de 7 februarie că dacă Greensill nu îi va mai finanţa capital de lucru, conglomeratul se va prăbuşi în insolvenţă.

REACŢIA GFG

”GFG Alliance notează că SFO - Serviciu De Fraudă din Marea Britanie a anunţat că a deschis o investigaţie asupra GFG Alliance. Noi vom coopera pe deplin pe parcursul acestei anchete. În condiţiile în care aceste acuzaţii sunt subiectul unei investigaţii în curs, nu putem comenta. GFG Alliance continuă relaţiile cu clienţii din jurul lumii şi face progrese în refinanţarea operaţiunilor, care beneficiază de îmbunătăţirile operaţionale făcute pe pieţele de oţel, aluminiu şi fier”, transmite purtătorul de cuvânt al GFG Alliance. 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO