Business Internaţional

Importatorii de lux fug de Grecia, din cauza riscului de neplată

Importatorii de lux fug de Grecia, din cauza riscului de neplată

Autor: Vlad Popescu - Mediafax

31.05.2012, 12:01 1074

Euler Hermes, unitate a gigantului german Allianz, a luat decizia în urma creşterii semnificative a riscurilor asociate exportului către Grecia, se arată într-un comunicat transmis de compania de asigurare.

Totuşi, scenariul de bază al Euler Hermes este că Grecia va rămâne în zona euro, a precizat compania.

"Vom acoperi livrările aflate în derulare, cât şi tranzacţiile comerciale interne", a declarat pentru Bloomberg purtătorul de cuvânt al Euler Hermes, Bettina Sattler, precizând că nu vor fi acoperite viitoarele contracte de export către Grecia.

Lipsa poliţelor de asigurare pentru plata exporturilor, care garantează achitarea facturilor către companiile exporatoare în cazul default-ului unui importator, creşte posibilitatea ca grecii şi firmele elene să nu mai aibă acces la anumite bunuri şi mărfuri.

Compania austriacă OeKB Versicherung a anunţat marţi că renunţă la asigurarea noilor contracte de export către Grecia, iar grupul francez Coface a afirmat că acoperă doar "cele mai sănătoase companii elene".

Grecii ies din nou la vot pe 17 iunie, după ce alegerile din 6 mai nu au rezultat în stabilirea unei coaliţii de guvernare. Partidele care se opun măsurilor de austeritate convenite în acordul de finanţare externă cu UE şi FMI au marcat atunci o victorie importantă, iar rezultatul scrutinului din iunie este greu de anticipat.

Nerespectarea măsurilor de austeritate ar conduce, cel mai probabil, la falimentul Greciei şi ieşirea ţării din zona euro, cu consecinţe catastrofale pentru economia locală şi sistemul financiar mondial.

Companiile de asigurare a creditului comercial Atradius (Olanda, controlat de Grupo Catalana Occidente) şi Sace (Italia) au anunţat recent că vor continua să acopere "riscuri rezonabile" pentru noile livrări către Grecia, însă monitorizează atent evenimentele din ţară.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO