Business Internaţional

Împrumuturile băncilor spaniole de la BCE au atins un nou record în mai, de 288 miliarde de euro

Autor: Marius Oncu

14.06.2012, 14:25 138

Volumul împrumuturilor de la BCE este un indicator al capacităţii băncilor de a se împrumuta direct din piaţa financiară, potrivit AFP.

Utilizarea de fonduri de la BCE de către băncile spaniole s-a aflat în scădere până în aprilie anul trecut, când a ajuns la 42,23 miliarde de euro. Începând din iulie 2011, împrumuturile au început să urce din nou şi au fost puternic accelerate de licitaţiile de lichiditate pe trei ani.

BCE a împrumutat băncilor comerciale din zona euro lichidităţi de peste 1.000 de miliarde de euro prin cele două licitaţii de fonduri nelimitate pe trei ani, derulate în decembrie şi februarie. Pogramul BCE a vizat susţinerea băncilor, confruntate cu dificultăţi la finanţarea din piaţă, ca urmare a climatului de neîncredere.

Situaţia băncilor din Spania este urmărită cu interes de investitori. Spania a fost nevoită să ceară, la sfârşitul săptămânii trecute, de la statele zonei euro, un program de ajutor financiar de până la 100 de miliarde de euro pentru recapitalizarea băncilor, afectate puternic de prăbuşirea sectorului imobiliar.

Suma de până la 100 de miliarde de euro nu a convins investitorii, care consideră că însuşi guvernul de la Madrid are nevoie de ajutor financiar, iar randamentul obligaţiunilor Spaniei pe zece ani a trecut joi de pragul psihologic de 7%. Avansul randamentului vine după ce Moody's a retrogradat Spania cu trei trepte, la "Baa3", la ultimul nivel din categoria recomandată investitorilor.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO