Business Internaţional

Împuşcături şi explozii în capitala libiană

Împuşcături şi explozii în capitala libiană

Autor: Laura Buciu

27.08.2022, 17:08 35

Lupte intense au izbucnit în capitala libiană în timpul nopţii şi au durat până sâmbătă dimineaţa, cu facţiuni rivale care au făcut schimburi de focuri de armă grele. Au fost zgomote de mai multe explozii puternice care s-au auzit în jurul oraşului.

Confruntările au avut loc în centrul oraşului Tripoli după ce una dintre cele mai puternice grupări din capitală a atacat baza unei forţe rivale, au declarat martorii, ceea ce a dus la ore întregi de focuri de armă care au îngrozit localnicii şi au ridicat temeri legate de o escaladare.

Nu a fost clar dacă luptele au fost legate direct de conflictul politic mai larg din Libia privind controlul guvernului, dar orice confruntare între grupările puternice din Tripoli ar putea risca să atragă alte facţiuni.

„Acest lucru este oribil. Eu şi familia mea nu am putut dormi din cauza ciocnirilor. Sunetul era prea puternic şi prea înfricoşător”, a declarat Abdulmenam Salem, un locuitor din centrul Tripoli. „Am rămas treji în cazul în care trebuia să plecăm repede. Este un sentiment teribil”.

Principalele forţe armate care susţin fiecare parte în disputa politică din Libia s-au mobilizat în mod repetat în jurul Tripoli în ultimele săptămâni, cu convoaie mari de vehicule militare care se deplasează în jurul oraşului şi ameninţă cu forţa pentru a-şi obţine obiectivele.

Un bărbat a fost ucis în schimbul de focuri de armă, au declarat pentru Reuters două surse medicale şi un prieten al acestuia. Imagini şi înregistrări video distribuite online din centrul oraşului au arătat vehicule militare care circulau cu viteză pe străzi, luptători care trăgeau şi locuitori care încercau să stingă incendiile.

Ali, un student în vârstă de 23 de ani, a declarat că a fugit din apartamentul său împreună cu familia în timpul nopţii după ce gloanţele au lovit clădirea lor. „Nu mai puteam să stăm, să supravieţuim”, a declarat el.

Ministerele de interne şi de sănătate nu au avut declaraţii cu privire la lupte, care s-au întrerupt dimineaţa. Universitatea din Tripoli a anunţat că suspendă cursurile din cauza luptelor.

Principala confruntare libiană opune guvernul de uniune naţională de la Tripoli, condus de Abdulhamid al-Dbeibah, şi administraţia rivală condusă de Fathi Bashagha, care este susţinută de parlamentul din est.

Misiunea Naţiunilor Unite în ţară a avertizat săptămâna aceasta împotriva oricărei încercări de a rezolva disputa prin violenţă.

Bashagha a încercat să intre în Tripoli în luna mai, ceea ce a dus la un schimb de focuri care a durat câteva ore şi care l-a forţat să plece. El a indicat recent că ar putea încerca să intre din nou în capitală.

Săptămâna aceasta, facţiunile care îl susţin pe Dbeibah au defilat în jurul Tripoli într-o demonstraţie de forţă, afirmând că nu îi vor permite lui Bashagha să intre.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO