Business Internaţional

În al 50-lea an de existenţă, Forumul Economic Mondial de la Davos, unde se reuneşte crema politică, financiară, de business şi academică a lumii, încearcă să regăsească spiritul capitalismului

Elita care va participa la Forumul Economic Mondial de la Davos este îngrijorată de chiar inhibarea ideologiei promovate de 50 de ani de Klaus Schwab, fondatorul evenimentului: globalismul, ideea că mişcarea liberă a oamenilor, produselor, ideilor şi serviciilor peste frontiere va fi benefică tuturor.

Elita care va participa la Forumul Economic Mondial de la Davos este îngrijorată de chiar inhibarea ideologiei promovate de 50 de ani de Klaus Schwab, fondatorul evenimentului: globalismul, ideea că mişcarea liberă a oamenilor, produselor, ideilor şi serviciilor peste frontiere va fi benefică tuturor.

Autor: Bogdan Cojocaru

20.01.2020, 21:48 1355

În lumea modernă, capitalismul în forma sa actuală este perceput ca făcând mai mult rău decât bine. Din lumea academică şi chiar din business vin tot mai multe avertismente că dacă nu se schimbă ceva, capitalismul se autodistruge. În SUA, executivii unui număr semnificativ de companii mari spun că scopul în lume al companiilor, copiii capitalismului, trebuie să se schimbe. Alături de profitul pentru acţionari, spun ei, pe lista priorităţilor ar trebui să figureze şi societatea, angajaţii şi mediul.

Ediţia de anul acesta a reuniunii de la Davos, Elveţia, a Forumului Economic Mondial (21-24 ianuarie) are ca temă principală „Stakeholderi pentru o lume unită şi sustenabilă“. Termenul de „stakeholder“ a devenit celebru după ce executivii a aproape 200 de companii mari americane, reunite în grupul Business Roundtable, au anunţat anul trecut că vor căuta să schimbe scopul companiilor astfel încât prioritatea să nu mai fie doar producerea de valoare pentru acţionar, ci şi angajamentele faţă de toţi „stakeholderii“ - clienţii, angajaţii, furnizorii, comunităţile, societatea, mediul, adică toate părţile implicate.

Reuniunea de la Davos, departe de a fi un eveniment care poate schimba soarta umanităţii, este un motiv de întâlnire pentru lideri politici, şefi de companii, economişti de top, finanţişti, dar şi oameni de cultură şi ecologişti. Reuniunea, devenită în 50 de ani cel mai exclusiv club din lume,  scoate în evidenţă problemele lumii şi tendinţe. Anul trecut, una dintre cele mai dezbătute teme a fost reuniunea însăşi, notează The New York Times. Criticii au acuzat că întâlnirea nu face decât să permită companiilor să-şi ascundă păcatele sub o poleială ieftină cu promisiuni că se vor îndrepta.

Aceleaşi critici sunt valabile şi pentru politicieni. Anul acesta, la Davos, este aşteptat preşedintele SUA Donald Trump, un om de afaceri miliardar devenit şeful celui mai puternic stat al lumii, poziţie din care a pornit un război comercial mondial, a dărâmat alianţe şi ordinea mondială la consolidarea cărora SUA au ajutat şi a dat ordin pentru construirea unui gard antiimigranţi la graniţa cu Mexicul. În plus, Trump neagă încălzirea globală. Graniţe deschise, democraţie liberală şi pieţe libere, toate aceste valori occidentale, ale capitalismului, sunt ameninţate în diferite părţi ale lumii. În schimb, sunt în ascensiune naţionalismul, autoritarismul şi un sistem economic chinez al cărui scop este să rivalizeze cu capitalismul vestic. Peste aceste probleme de sistem se suprapune o creştere în  intensitate a sentimentului antielitist. În aceste condiţii, reuniunea elitei la Davos, o staţiune montană scumpă, a devenit pentru unii un simbol pentru tot ceea ce este greşit pe această lume. Participanţii vorbesc despre soluţii pentru inegalitate când camerele de hotel în care stau costă cel puţin 500 de dolari pe noapte. Vorbesc despre efectele distructive ale schimbărilor climatice în timp ce ei sosesc la Davos cu avioane private. Cândva un far călăuzitor pentru cooperarea internaţională, Forumul a devenit o glumă.

Însă în pofida reputaţiei, toată lumea cu bani vine la petrecere. Companiile plătesc mici averi pentru a-şi trimite executivii în clăpari şi costume de schi la Davos. Uriaşi ca Microsoft şi Ikea au cheltuit din nou fără limită pentru a transforma magazinele de cadouri ale staţiunii de schi în strălucitoare expoziţii. Concentraţia mare de oameni cu idei sau influenţă face participarea la reuniune irezistibilă pentru alţi oameni cu idei sau influenţă. Invitaţii pot avea peste zece întâlniri pe zi cu clienţi, parteneri, reprezentanţi ai autorităţilor de reglementare şi jurnalişti. Seara, diferiţii stăpâni ai universului pot sări de la o cină cu miliardarul filantrop George Soros direct la o petrecere cu vinuri sponsorizată de Anthony Scaramucci, finanţist şi fost oficial al lui Trump. Jamie Dimon, CEO-ul JPMorgan, una dintre cele mai puternice bănci din lume, face pe gazda la o petrecere cu cocktailuri într-un muzeu. Acolo, cine ştie ce milionar va cumpără un club de noapte, impre­sionând cine ştie ce star pop. „Şase zile de efort la Davos fac lejer cât şase luni de muncă în alte părţi pentru oamenii aştia“, explică Ian Bremmer, fondatorul Eurasia Group. „Această concentraţie este valoroasă.“

Problemele de imagine l-au pus pe gânduri pe fondatorul Forumului, Klaus Schwab, un profesor german în vârstă de 81 de ani. Într-un interviu dat anul trecut, el s-a plâns de dispariţia idealurilor pe care le promovează de jumătate de secol. „Acest lucru mă doare“, spune el.

Forumul reuneşte cu succes oameni puternici şi influenţi din toate do­meniile şi totuşi omenirea regresează în ceea ce pri­veşte mediul, naţionalismul şi sănătatea demo­cra­ţiilor, apreciază David Gergen, fost consilier al Casei Albe. În lunile de dinaintea summitului, Schwab călătoreşte în jurul lumii pentru a afla temerile şi doleanţele liderilor politici şi din afaceri. Îngrijorările de anul acesta, a aflat el, sunt creşterea datoriilor, ascensiunea Chinei, Brexitul şi schimbările climatice.

Pe scurt, elita este îngrijorată de chiar inhibarea ideologiei promovate de atâta timp de către Schwab: globalismul - ideea că mişcarea liberă a oamenilor, produselor, ideilor şi serviciilor peste frontiere va fi benefică tuturor. Programul reuniunii de acest an va prioritiza şase domenii: ecologia (cum pot fi mobilizate companiile pentru a răspunde riscurilor privind schimbările climatice), economia (cum poate fi înlăturată datoria pe termen lung), tehnologia (cum poate fi creat un consens global privind aplicarea tehnologiilor celei de-a patra revoluţii industriale astfel încât să fie evitat un război tehnologic), societatea (cum să fie reprofilaţi profesional un miliard de oameni în următorul deceniu), geopolitica (cum spiritul Davos poate crea punţi pentru rezolvarea conflictelor) şi industria (cum pot fi ajutate companiile să creeze modelele necesare pentru ghidarea lor prin a patra revoluţie industrială).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO