Business Internaţional

În ciuda atitudinii ofensive a Beijingului, expunerea investitorilor globali la activele chineze creşte într-un ritm record: Deţinerile străine de acţiuni şi bonduri chineze depăşesc 800 mld. dolari

Sursa foto: Hepta.ro

Sursa foto: Hepta.ro

Autor: Eduard Ivanovici

14.07.2021, 12:46 139

Deţinerile globale de active şi obligaţiuni chineze au crescut în ultimul an cu 40% la 806 de miliarde de dolari pe măsură ce investitorii au cumpărat active la un ritm record în ciuda tensiunilor dintre Beijing şi comunitatea internaţională, potrivit Financial Times.

Alimentarea pieţelor chineze vine într-o perioadă tensionată între Beijing şi Washington, citând aici o serie de probleme, de la scandalul marilor firme de audit la exploatarea uigurilor din Xinjiang, catalogată drept „genocid” de Statele Unite.

De asemenea, rezultate coincid cu represaliile lansate de Beijing asupra listărilor companiilor chineze pe piaţa americană de capital, incluzând aici restricţiile îndreptate către gigantul de ride-hailing Didi Chuxing la câteva zile după oferta publică iniţială (IPO) din New York.

În ultimele 12 luni, investitorii străini au cumpărat net 35,3 miliarde de dolari în acţiuni chineze prin intermediul platformelor de trading care conectează Hong Kongul cu exchange-urile din Shanghai şi Shenzhen, în creştere cu 49% faţă de anul precedent.

În plus, investitorii externi au cumpărat titluri de trezorerie din China în valoare de 75 de miliarde de dolari de-a lungul ultimului an, conform băncii franceze Crédit Agricole, reprezentând un plus de 50% prin comparaţie cu perioada anterioară.

 De altfel, achiziţiile acţiunilor şi bondurilor guvernamentale chineze au crescut în cel mai rapid ritm de până acum. Entuziasmul a fost stimulat în mare parte de controlarea pandemiei de Covid-19, cu toate că experţii se tem că ritmul de creştere al economiei începe să scadă.

„Contrar retoricii impuse de geopolitică, nu poţi evita piaţa chineză din punct de vedere al gestionării activelor”, spune Andy Maynard, trader la banca de investiţii China Renaissance.

Intrările pe pieţele chineze au crescut constant în ultimii ani, fapt datorat includerii activelor în renminbi pe bursele globale şi indicilor de bonduri, care monitorizează active în valoare de trilioane de dolari.

În martie, FTSE Russell a devenit ultimul furnizor de indici care a confirmat planurile de includere a datoriilor guvernamentale chineze în indicele global de bonduri pe care îl administrează, mişcare despre care grupul financiar japonez Nomura spune că va direcţiona încă 130 de miliarde de dolari în China.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO