Business Internaţional

În ciuda temerilor din partea investitorilor în ceea ce priveşte iPhone 7, gigantul Apple pare să fie mai puternic ca niciodată

În ciuda temerilor din partea investitorilor în ceea ce...

Autor: Greta Bogdan

18.09.2016, 16:19 883
În acest moment, toată atenţia gigantului Apple este îndreptată către iPhone, care înregistrează aproape două treimi din veniturile companiei.
 
În timp ce îşi încântă clienţii, iPhone pare să semene confuzie în rândul investitorilor Apple, care se tem de tăcerea companiei în ceea ce priveşte cifrele oficiale ale vănzărilor noului model, scrie publicaţia Time.  
 
Acum patru ani, înainte de lansarea iPhone 5, Apple înregistra un avans pe bursă de 73% pe întreg anul, însă odată cu ieşirea pe piaţă a modelului, acţiunile au scăzut cu peste 40% în doar nouă luni. 
 
Ulterior s-a petrecut opusul: iPhone 6 a învins scepticismul celor de la Apple şi a crescut pe bursă, ajungând la un record de 134 de dolari per acţiuni în aprilie 2015.
 
Până acum, succesul noului model, iPhone 7, pare să fie o replică a lui iPhone 6.  Însă compania i-a speriat pe investitori atunci când a spus că nu va anunţa cifrele vânzărilor din prima săptămână a smartphone-ului pe piaţă. 
 
Totodată, reprezentanţii au mai spus că estimează vânzarea rapidă a noilor modele într-un timp relativ scurt, dar piaţa a interpretat asta ca un semn prin care Apple ar putea ascunde cifrele mici ale vânzărilor, mai scrie Time, ceea ce a dus la scăderea acţiunilor pe bursă cu 5% săptămâna trecută.
 
Săptămâna aceasta însă a venit cu o întorsătură de situaţie pentru Apple, ale cărui acţiuni au înregistrat o creştere sănătoasă, de 12,4% în ulimele zile, o performanţă remarcabilă pentru orice companie, care i-a crescut valoarea de piaţă cu 71 mld. dolari. 
 
Reprezentanţii Apple au spus săptămâna trecută că se aşteaptă la vânzări puternice, iar titlurile din media nu au făcut decât să confirme acest lucru. Deşi compania nu a anunţat cifrele vânzărilor oficiale pentru iPhone7, companiile de telecomunicaţii Sprint şi T-Mobile au declarat că primesc multe precomenzi pentru iPhone7 şi că noile iPhone-uri au înregistrat comenzi chiar şi de patru ori mai mari faţă de cele precedente.
 
Ulterior, operatorul de telefonie mobilă AT&T din SUA a declarat că a înregistrat vânzări peste aşteptări, însă acelaşi lucru nu a fost spus şi de cei de la Verizon, ale căror vânzări au fost „normale”. 
 
În altă ordine de idei, a fost o primă săptămână decentă pentru iPhone 7, dar nu neaparat spectaculoasă. Toată lumea se aştepta ca gigantul Apple să-şi vândă rapid noile modele de telefoane. Totuşi, de ce au înregistrat acţiunile gigantului cea mai puternică creştere în această săptămână, după mult timp? Iată câteva motive: 
 
- Nimeni nu vrea să rămână „în afara” grupului Apple. Oricât i-ar durea pe investitori să cumpere acţiuni şi să fie martori ai scăderii lor, au mai puţin de pierdut decât dacă ar refuza să mai facă acest lucru. În acelaşi timp, mulţi deţinători instituţionali şi-au lichidat poziţiile în companie, respectiv 295, potrivit Bloomberg, ratând creşterea de 20% a acţiunilor din trimestrul acesta, lucru care i-ar putea face să se răzgândească. 
 
- Vânzarea acţiunilor împrumutate  în speranţa de a face profit în contextual scăderii bursei – este avantajoasă dacă ne gândim la cele mai bune zile ale companiei, iar unii investitori grăbiţi ar putea cumpăra din nou acţiuni pentru a evita pierderi pe viitor. 
 
- Apple e ieftin. La începutul acestei săptămâni, acţiunile companiei au fost tranzacţionate la o rată de câştig în jurul valorii de 12.  Apple a fost singurul jucător din indicele S&P 500 care a înregistrat creşteri. După primul an de la lansarea iPhone 6, a înregistrat venituri cu 28% mai mari.  
 
- Apple e un „port” sigur. Iar piaţa are nevoie de un surplus de siguranţă în aceste momente. 
 
În prezent, gigantul îşi concentrează atenţia pe noile modele de smartphone-uri, care îi aduc aproape două treimi din venituri.
Noile telefoane vor fi puse în vânzare din 16 septembrie în 25 de ţări, iar în România vor ajunge pe 23 septembrie.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO