Business Internaţional

În Europa de Est doar România mai vrea euro

Foto Shutterstock

În Europa de Est doar România mai vrea euro

Autor: Bogdan Cojocaru

09.06.2011, 23:44 1835

Adoptarea euro ar putea fi mai dificilă pentru că actualiimembri ai uniunii monetare ar putea fi forţaţi de criza din regiunesă fie mai duri în evaluarea viitorilor candidaţi, conform FonduluiMonetar Internaţional.

Dar dintre toate ţările din Europa Centrală şi de Est, doarRomânia pare să-şi fi păstrat entuziasmul faţă de adoptarea euro,după ce Guvernul şi Banca Naţională a României au decis laînceputul lunii mai să menţină anul 2015 ca obiectiv pentruaderarea la zona euro. Această decizie nu înseamnă neapărat căRomânia va trece la euro în acel an. Chiar guvernatorul BNR MugurIsărescu a spus că cel mai potrivit ar fi ca leul să circule înparalel cu euro până în decembrie 2015. Comisia Europeană a anunţatîn luna mai a anului trecut că România nu îndeplineşte niciunul dincriteriile pentru adoptarea euro, respectiv stabilitateapreţurilor, poziţia bugetară a guvernului, stabilitatea cursului deschimb şi convergenţa dobânzilor pe termen lung, întâmpinând şiobstacole legislative.

Polonia, Cehia şi Ungaria au încetinit pregătirile pentruadoptarea euro în condiţiile în care costurile plătite de ţărilezonei euro pentru salvarea membrilor cu probleme, printre careGrecia, cresc. În Polonia, singurul stat din UE care nu a intrat înrecesiune în timpul crizei economice mondiale, şeful bănciicentrale Marek Belka a declarat că guvernul nu ar trebui săstabilească o dată pentru adoptarea euro, iar statul ar trebui săintre în uniunea monetară numai atunci când blocul este pregătit săinvite noi membri. Guvernul şi economiştii nu se aşteaptă caPolonia să adopte euro în acest deceniu.

"Zona euro are mai multă muncă de făcut decât Polonia pentru ase pregăti de primirea unor noi membri. Euro este pentru ceicurajoşi", a spus Belka.

Şi ţările baltice Letonia şi Lituania devin tot mai puţin atrasede perspectiva urmării ţării vecine Estonia în zona euro, ceea cear putea întârzia extinderea uniunii mo­ne­tare până după 2014,scrie Bloomberg.

Guvernatorul băncii cen­trale lituaniene Vitas Vasiliaus­kas adeclarat că ţinta gu­vernului de a adopta euro "nu este este cevapentru care să-ţi dai sufletul". Mai dur, omologul leton IlmarsRimsevics a afirmat că moneda unică nu ar trebui introdusă cuniciun preţ. Lituania, care în 2006 a devenit singura ţară respinsăpentru adoptarea euro, şi Letonia au promis că vor urma Estonia,care a adoptat moneda europeană anul acesta. Retorica lor s-aschimbat însă, iar ţintele de adoptare ar putea fi împinse înviitor din cauza crizei datoriilor suverane din zona euro.

"S-aschimbat tonul, nu se mai vorbeşte despre obiective. Sperăm căaceste schimbări nu vor afecta planificarea bugetară. Când euro nueste o ţintă imediată, nu mai eşti presat să reduci deficitul", aafirmat Jekaterina Rojaka, economist la DnB Nord.

Guvernul lituanian ar trebui să decidă când să adopte euro numaidupă ce statul îndeplineşte toate criteriile necesare, încondiţiile în care situaţia din zona euro s-ar putea schimba, adeclarat ministrul de finanţe Ingrida Simonyte.

"Costurile şi beneficiile de a fi în zona euro par diferite faţăde cum erau acum câţiva ani. Nu ştiu sigur cât din aceste costurieste acceptabil pentru noi", a spus oficialul.

În cea mai recentă evaluare a Letoniei, FMI spune că statulbaltic este pe drumul cel bun în îndeplinirea condiţiilor pentruintrarea în zona euro în 2014, scrie The Wall Street Journal.Instituţia subliniază şi o serie de riscuri, precum "oboseala înurma reformelor" după trei ani de reduceri uriaşe de cheltuielipentru repunerea pe picioare a finanţelor statului. Colapsulsectorului financiar a forţat Letonia să ceară ajutor de la UE şiFMI în 2008.

Guvernul leton a implementat măsuri de austeritate echivalentecu 16% din PIB din 2008, iar disciplina bugetară lituaniană aechivalat cu 12% din PIB. Ambele state au trecut prin unele dincele mai dure recesiuni din lume.

Avantajele şi dezavantajele adoptării euro

  • Fiecare monedă naţională este subiectul aceloraşi legi de piaţă,iar valoarea ei se schimbă conform aceloraşi factori careinfluenţează celelalte valute.

  • Adoptarea unei monede unice de mai multe state are avantaje, darşi dezavantaje.

  • Printre plusuri se pot menţiona stimularea mişcării libere acapitalului, bunurilor şi oamenilor şi protejarea de fluctuaţiilemonedelor naţionale.

  • Ultimul factor ar putea reprezenta un dezavantaj pentru statelecu competitivitate redusă, care nu mai pot recurge la depreciereamonedei pentru favorizarea exporturilor.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO