Business Internaţional

În Europa, virusul nu reuşeşte să sufoce optimismul. Cresc speranţele într-o revenire solidă a economiei

În Europa, virusul nu reuşeşte să sufoce optimismul....

Autor: Catalina Apostoiu

25.09.2020, 00:05 362

Încrederea companiilor din Germania şi Franţa s-a întărit pentru a cincea lună consecutiv în septembrie, sporind speranţele că cele mai mari două economii ale zonei euro au consemnat o redresare solidă de pe urma şocului provocat de coronavirus în prima jumătate a anului, scrie Reuters.

Datele vin după ce un raport recent indica faptul că optimismul consumatorilor europeni este în creştere în pofida accelerării creşterii cazurilor de îmbolnăvire.

Datele privind încrederea companiilor, publicate de institutul Ifo din Germania şi biroul de statistică al Franţei, sugerează că ambele ţări se îndreaptă către o creştere puternică în trimestrul trei, deşi perspectivele sunt umbrite de creşterea infecătrilor şi de noile restricţii menite să stăvilească răspândirea coronavirusului.

Indicatorul privind climatul de business publicat de Ifo a avansat la 93,4 de la un nivel revizuit în jos de 92,5 în august, fiind cel mai ridicat nivel din februarie.

„Economia germană se stabilizează în pofida creşterii infectărilor“, remarcă preşedintele Ifo Clemens Fuest.

Semn că reacţia Berlinului faţă de criză pare să dea roade, încrederea companiilor din sectorul manufacturier s-a întărit considerabil pe fondul aşteptărilor ridicate privind exporturile. În sectorul serviciilor însă optimismul a slăbit pentru prima dată în cinci luni în condiţiile deteriorării încrederii din sectorul de turism şi ospitalitate pe fondul creşterii infectărilor.

„Industria germană îşi revine, iar aşteptările acesteia privind exporturile au crescut semnificativ“, arată Klaus Wohlrabe, economist la Ifo. Accelerarea virusului afectează încrederea din sectorul serviciilor, însă Brexitul şi alegerile viitoare din SUA nu au avut încă un impact asupra sectorului german al afacerilor, remarcă acesta.

Pentru T3, ifo se aşteaptă ca economia germană să avanseze cu 6,6% trimestrial, creşterea urmând să încetinească la 2,8% în T4. Ifo a arătat că declinul economic din acest an va fi mai restrâns decât se anticipase anterior.

Impactul virusului asupra economiei s-a dovedit deja a fi mai restrâns în cazul Spaniei, PIB-ul pe trimestrul doi scăzând mai puţin decât se estimase anterior, potrivit Euractiv. Şi oficialii croaţi se aşteaptă ca declinul economiei să fie mai mic decât previziunile anterioare. Guvernatorul băncii centrale croate a anunţat că PIB-ul ţării s-ar putea contracta cu aproximativ 8% în acest an, faţă de estimarea anterioară de 9,7%. Şi în cazul Slovaciei, scăderea economică ar putea fi sub aşteptări.

În Franţa, indicatorul încrederii sectorului de business a urcat la 92 de la 90 în august, cel mai ridicat nivel din februarie. Datele mai bune vin deşi guvernul francez s-a văzut nevoit să înăsprească restricţiile în faţa creşterii record a cazurilor de infectare, scrie Reuters.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO