Business Internaţional

În faţa ameninţării Librei, banca centrală a Franţei vrea să testeze o monedă digitală suverană, un laborator pentru un posibil viitor „e-euro“

În faţa ameninţării Librei, banca centrală a Franţei vrea să testeze o monedă digitală suverană, un laborator pentru un posibil viitor „e-euro“

Ministrul francez al economiei şi finanţelor Bruno Le Maire, extrem de critic la adresa proiectului Libra al Facebook, a susţinut în luna septembrie necesitatea lansării unei monede digitale publice.

Autor: Catalina Apostoiu

26.12.2019, 11:40 13886

Guvernatorul băncii centrale a Franţei a anunţat lansarea de experimentări şi un apel pentru proiecte privind crearea unei monede digitale în primul trimestru al anului viitor, notează La Tribune. Obiectivul este de a testa mai întâi o monedă digitală interbancară care să poată servi drept un laborator de testare a unui eventual viitor „euro digital“. O miză de suveranitate pentru Europa.

În timp ce banca franceză şi-a înmulţit avertismentele privind bitcoin, dar şi Libra a Facebook, aceasta nu se opune în principiu ideii de monedă digitală dacă aceasta este emisă de o instituţie.

„Vrem să lansăm experimentările rapid şi să lansăm un apel pentru proiecte până la sfârşitul primului trimestru al anului viitor. Suntem în special interesaţi să participăm la experimentări de integrare a unei monede digitale suverane în proceduri inovatoare de schimb“, a precizat guvernatorul băncii centrale franceze Francois Villeroy de Galhau.

Ministrul francez al economiei şi finanţelor Bruno Le Maire, extrem de critic la adresa proiectului Libra al Facebook, a susţinut în luna septembrie necesitatea lansării unei monede digitale publice.

Banca centrală a Franţei ar fi prima bancă centrală din sânul zonei euro care s-ar angaja într-un astfel de proiect. Banca centrală suedeză a lansat o analiză privitoare la o posibilă e-coroană, dar proiectul nu s-a finalizat. Banca centrală chineză lucrează de asemenea la un proiect de monedă pentru plăţi electronice. Banca Reglementelor Internaţionale a lansat la rândul său un astfel de proiect.

Pentru a experimenta cu o astfel de monedă digitală interbancară, instituţia vrea să lucreze cu „inovatori privaţi“ în cadrul Laboratorului său şi şi-a transformat organizaţia internă, creând un departament de infrastructureă, inovaţia şi plăţi. Nathalie Aufrauvre, director general pentru stabilitate financiară, va coordona acest proiect, care va servi drept laborator pentru analizarea unui posibil „e-euro“.

Banca centrală franceză nu a precizat ce tehnologie vizează şi dacă ar putea fi vorba despre un „stablecoin“, o monedă virtuală al cărei curs să fie complet indexat la valoarea unei monede ca euro. Banca a fost una dintre primele bănci centrale care a lansat propriul Blockchain pentru utilizare interbancară.

Guvernatorul băncii a subliniat miza de suveranitate pentru Franţa şi Europa. „Văd un interes sigur pentru un progres rapid în emiterea a cel puţin unei monede digitale suverane pentru a deveni primul emiţător la nivel internaţional şi a ne bucura astfel de avantajele rezervate unei monede digitale suverane de referinţă“, a declarat acesta.

Francois Villeroy de Galhau a apărat avantajele pe care le-ar putea aduce digitalizarea monedelor de bancă centrală.

„Crearea unei astfel de monede reprezintă are o importantţă majoră pentru viitorul sistemului monetar şi financiar internaţional“, a declarat acesta.

Digitalizarea monedei de bancă centrală prezintă de asemenea şi semne de întrebare. Aceasta ar putea avea consecinţe negative pentru „lichiditate, profitabilitate şi intermedieri în sistemul bancar“.

Iniţiativa se anunţă una vastă şi complexă, însă banca centrală franceză promite o abordare „ambiţioasă şi metodică“.

AFACERI DE LA ZERO