Business Internaţional

În faţa furiei populaţiei pe multinaţionalele care raportează pierderi pentru a nu plăti taxe, parlamentarii britanici au pus tunurile pe Amazon, Starbucks şi Google

În faţa furiei populaţiei pe multinaţionalele care raportează pierderi pentru a nu plăti taxe, parlamentarii britanici au pus tunurile pe Amazon, Starbucks şiÎn faţa furiei populaţiei pe multinaţionalele care raportează pierderi pentru a nu pl Google

Autor: Bogdan Cojocaru

14.11.2012, 00:07 3210

În plină ofensivă globală contra evaziunii fiscale, parlamentarii britanici au pus tunurile pe unele dintre cele mai mari companii din lume, Amazon, Starbucks şi Google, şi au criticat în cuvinte dure practicile acestora, pe care le acuză că deturnează sute de milioane de lire sterline din profiturile făcute în Marea Britanie prin intermediul paradisurilor fiscale.

În audierea reprezentanţilor compa­niilor s-au folosit expresii ca "neruşinat", "imo­ral" şi "necredibil". Intervenţia parla­mentarilor reflectă furia publicului la adresa marilor companii care fac tot posibilul pentru a plăti taxe cât mai mici într-o perioadă în care Marea Britanie îşi aplică cea mai dură cură de austeritate de după cel de-Al Doilea Război Mondial.

"Întreaga voastră activitate economică este în Marea Britanie şi cu toate acestea nu plătiţi nicio taxă aici. Nu ajutaţi cu destule taxe economia", i-a reproşat directorului de po­litici publice al Amazon, Andrew Cecil, şefa comisiei parlamentare Margaret Hodge.

Comisia, responsabilă cu monitorizarea afacerilor financiare ale guvernului, are rezerve în legătură cu credibilitatea rapoartelor companiilor privind profiturile pe care le realizează în Marea Britanie.

Directorului financiar al Starbucks, Troy Alstead, i s-a reproşat că argumentul lui că lanţul de cafenele, cel mai mare din lume, înregistrează continuu pierderi în Marea Britanie "nu sună ca un adevăr", iar despre Cecil s-a spus că nu este credibil după ce acesta şi-a apărat compania refuzând să dea detalii simple legate de vânzările de pe piaţa britanică, scrie Bloomberg.

Starbucks raportează pierderi pentru a nu plăti taxe

Mărturiile directorilor au stârnit uneori amuzamentul audienţei, careia nu i-a fost clar cum Amazon a obţinut anul trecut în Europa un profit de 20 milioane de euro la vânzări de 9,1 miliarde de euro şi de ce Starbucks rămâne încă în Marea Britanie, unde a înregistrat pierderi în 13 ani din cei 15 de când are activităţi pe această piaţă. Lanţul de cafenele nu a plătit impozit pe profit în Marea Britanie în ultimii trei ani.

"Ori vă conduceţi rău afacerile, ori ceva este putred la mijloc", i-a spus parla­mentarul Austrin Mitchell lui Alstead. Starbucks a plătit doar 8,6 milioane lire sterline în impozite din 1998, potrivit Thomson Reuters.

Alstead a reuşit să-i enerveze pe parlamentari refuzând să dea detalii despre "rata redusă de taxare" de care Starbucks beneficiază în Olanda la plăţile privind afacerile din Marea Britanie. El a spus că autorităţile olandeze vor ca aceste informaţii să rămână confidenţiale.

Hodge i-a cerut lui Alstead socoteală pentru declaraţiile făcute de un fost director financiar potrivit cărora Starbucks UK a avut o marjă de profit operaţional de 15% în 2007, an pentru care a raporat pierderi.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO