Business Internaţional

În faţa încetinirii economiei, companiile europene se împrumută mai puţin şi îşi restrâng investiţiile

În faţa încetinirii economiei, companiile europene se...

Autor: Catalina Apostoiu

01.03.2019, 00:03 110

Companiile europene se împrumută mai puţin în condiţiile în care devin mai pesimiste cu privire la perspective în faţa unei serii întregi de ameninţări, printre care posibilitatea unui Brexit fără acord, scrie Wall Street Journal.

Totuşi, declinul continuu al optimismului companiilor contrastează cu o uşoară redresare a încrederii consu­ma­torilor care se bucură de o creştere a salariilor, o scădere a preţurilor energiei şi văd mai puţine motive să se teamă de şomaj.

Într-adevăr, deşi a admis că economia germană continuă să încetinească în acest an, banca centrală a ţării a declarat că nu găseşte „motive pentru a fi exagerat de pessimistă” cu privire la viitor.

Oficialii BCE trebuie să decidă săptămâna viitoare dacă îşi vor ajusta politicile pentru a furniza sprijin suplimentar economiei în curs de încetinire a zonei euro, la numai trei luni după încheierea unui masiv program de achiziţii de obligaţiuni.

Liderii de business din Europa s-au confruntat cu o serie de evoluţii negative în ultimul an, printre care scăderea exporturilor, probleme legate de producţia de autovehicule şi protestele din Franţa împotriva reformelor economice ale preşedintelui Emmanuel Macron.

Slăbirea încrederii companiilor şi consumatorilor a contribuit la încetinirea peste aşteptări a blocului anul trecut.

Însă, în timp ce indicatorii semnalează o revenire a încrederii consumatorilor la începutul acestui an, optimismul companiilor nu s-a redresat.

Indicatorul optimismului economic al Comisiei Europene pentru zona euro a scăzut la 106,1 în februarie, de la 106,3 în ianuarie. Acesta se află în declin de 10 luni consecutive, atingând cel mai scăzut nivel din noiembrie 2016.

Atât în Franţa, cât şi în Germania, încrederea producătorilor a suferit cele mai mari scăderi, reflectând ritmul mai lent de creştere economică şi îngrijorările privitoare la disputele comerciale.

La rândul lor, investiţiile au scăzut. Potrivit datelor BCE, creditele acordate de bănci companiilor au înregistrat o creştere anuală de 3,3% în ianuarie, comparativ cu 3,9% în decembrie.

Marea Britanie suferă de pe urma nesiguranţei privitoare la divorţul de UE, indicele încrederii economice din această ţară coborând la 99,2 de la 103,7 în ianuarie, cel mai scăzut nivel din iunie 2013. Indicele optimismului furnizorilor de servicii, care reprezintă aproximativ patru cincimi din activitatea economică britanică, s-a prăbuşit în februarie, atingând cel mai scăzut nivel din octombrie 2012.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO