Business Internaţional

În faţa riscului în creştere de recesiune în W, europenii pun cruce austerităţii

În faţa riscului în creştere de recesiune în W,...

Autor: Catalina Apostoiu

20.10.2020, 00:05 749

♦ Proiectele de buget publicate de statele membre pe website-ul Comisiei Europene indică faptul că blocul va merge către un deficit fiscal agregat de 976mld. euro, egal cu 8,9% din PIB în acest an.

Economia Europei alunecă spre o recesiune sub formă de W, economiştii avertizând că numărul în creştere de infectări şi noile restricţii impuse de guverne asupra circulaţiei oamenilor ar putea stopa redresarea recentă a regiunii, scrie Financial Times.

„Este incredibil cât de rapid a lovit al doilea val. Vedem cum creşterea devine negativă în mai multe ţări în trimestrul patru o nouă recesiune este absolut posibilă“, arată Katharina Utermohl, economist Allianz.

Deşi cifrele pe trimestrul trei sunt aşteptate să indice o creştere record a PIB-ului zonei euro, un număr din ce în ce mai mare de economişti îşi duc deja estimările privind T4 în teritoriu negativ.

Klaas Knot, guvernator al băncii centrale olandeze şi membru al consiliului guvernator al BCE, a declarat recent: „Multe ţări se confruntă acum cu un al doilea val de infectări aceasta înseamnă că redresarea pare acum mai departe decât speraserăm. Iar impactul economic se adânceşte“.

În acest context, guvernele europene intenţionează să cheltuiască masiv pe măsuri de urgenţă menite să contracareze criza coronavirusului. Acestea ar putea acumula astfel deficite bugetare de aproape 1.000 miliarde de euro.

Proiectele de buget publicate de statele membre pe website-ul Comisiei Europene indică faptul că blocul va merge către un deficit fiscal agregat de 976 miliarde de euro, egal cu 8,9% din PIB în acest an, potrivit calculelor FT.

Acest lucru înseamnă că deficitele bugetare pe acest an ar urma să fie de aproape 10 ori mai mari decât nivelul de anul trecut şi decât estimările Comisiei pentru acest an. Guvernele estimează că deficitele se vor menţine ridicate chiar şi după ce economiile îşi vor reveni în 2021, când se aşteaptă la un deficit total de uşor sub 700 mld de euro, sau 6% din PIB.

Vârful anterior privind deficitele din zona euro a fost atins la începutul anului 2010. Nivelurile de îndatorare publică i-au pus pe investitori pe jar şi au pregătit calea pentru criza datoriilor suverane din zona euro.

Acum, însă, există puţine semne de alarmă deocamdată în rândul investitorilor sau strategilor cu privire la creşterea cheltuielilor guvernamentale şi nivelurilor datoriilor. Costurile de finanţare ale unor ţări ca Italia şi Grecia au atins minime record recent.

Atitudinea mai relaxată privitoare la extravaganţa fiscală a fost evidenţiată în timpul reuniunilor anuale ale FMI şi Băncii Mondiale, când oficialii au trecut de la apelurile pentru austeritate la a îndemna ţările să lase prudenţa deoparte şi să se împrumute masiv pentru a diminua impactul pandemiei.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO