Business Internaţional

În faţa unor probleme demografice grave, Spania se luptă să-şi revoluţioneze sistemul de pensii

În faţa unor probleme demografice grave, Spania se...

Autor: Catalina Apostoiu

22.02.2021, 00:06 3235

Spania speră să-şi determine cetăţenii să se pregătească pentru pensie cu un plan de economii facultative în încercarea de a-i face pe aceştia să nu mai depindă exclusiv de pensiile de stat, scrie Bloomberg.

Obiectivul priveşte crearea unui fond administrat de companii de investiţii private până la sfârşitul anului, spaniolilor oferindu-li-se o alternativă accesibilă care să se adauge pensiilor publice. Însă, spre deosebire de alte ţări, sistemul spaniol va avea un caracter facultativ, fără ca cetăţenii să fie înscrişi automat.

„Credem că există un grup de spanioli cu venituri medii şi mici care vor fi interesaţi să-şi sporească economiile“, a declarat Jose Luis Escriva, ministrul siguranţei, incluziunii sociale şi migraţiei, pentru guvernul spaniol condus de socialişti.

Escriva doreşte să crească economiile şi să contrabalanseze dependenţa de planul de pensii de stat, un sistem despre care economiştii spun că ameninţă sustenabilitatea fiscală. Decizia de a menţine sistemul facultativ reflectă temerile unor legislatori de stânga privitoare la implicarea sectorului privat.

Există un potenţial uriaş, muncitorii au nevoie de mai multe opţiuni, a declarat Escriva. Oficialii spanioli urmează să deschidă procesul de ofertare pentru selectarea unuia sau mai multor manageri de fonduri.

Guvernul vrea de asemenea să crească stimulentele fiscale pentru a-i încuraja pe angajaţi să nu se pensioneze devreme şi să reformeze sistemul liber-profesioniştilor pentru alinierea contribuţiilor cu câştigurile.

Oficialii spanioli s-au inspirat de la sistemul britanic, cunoscut drept Nest, în cadrul căruia mai mulţi manageri de fonduri investesc în numele a peste 9,5 milioane de britanici. Însă sistemul spaniol va avea un caracter facultativ.

Escriva se loveşte însă de limite politice. Noul plan este unul dintr-o serie de reforme asupra cărora legislatorii s-au pus de acord anul trecut. O încercare anterioară de reformare a sistemului spaniol de pensii a eşuat după ce milioane de pensionari au ieşit în stradă în 2018 şi 2019 ca semn de protest.

Reformarea sistemului este dificilă în Spania, care oferă unele dintre cele mai generoase pensii publice ca procent din câştigurile generate de-a lungul vieţii din OCDE şi care cheltuie aproximativ 12% din PIB pe pensii. Totalul va ajunge la aproape 14% din PIB în 2050, potrivit OCDE.

Şomajul ridicat este o altă problemă, iar între timp criza coronavirusului a exacerbat problemele fiscale.

Spania se confruntă de asemenea cu un fenomen accentuat de depopulare care-i afectează puterea economică, relevă un studiu recent realizat de think tank-ul spaniol Funcas. Această scădere progresivă a populaţiei afectează în principal generaţia mai tânără şi persoanele de vârstă activă.

Rata fertilităţii din Spania este în scădere, în timp ce populaţia ţării este în curs de îmbătrânire, ţara riscând să devină o bombă cu ceas demografică.

Antonio Roldan de la Centrul pentru Politică Economică din cadrul Esade Business School spune că dacă situaţia nu se va schimba, impactul asupra economiei spaniole va fi dramatic. „Pentru fiecare pensionar există acum patru muncitori. Până în 2050, va fi un muncitor pentru fiecare pensionar“.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO