Business Internaţional

În goana după randament, investitorii străini iau cu asalt pieţele emergente şi se înghesuie în China, ignorând riscurile

În goana după randament, investitorii străini iau cu...

Autor: Catalina Apostoiu

21.12.2020, 00:06 1607

Investitorii străini au asaltat pieţele emergente în acest trimestru în cel mai rapid ritm din ultimii şapte ani, compensând o retragere record de pe pieţele de acţiuni şi obligaţiuni ale ţărilor respective înregistrată la începutul crizei coronavirusului. În cazul Chinei, războiul comercial cu SUA nu a reprezentat un obstacol în calea investiţiilor masive din afară.

Banii sunt aşteptaţi să continue să intre în această categorie de active anul viitor, mai mulţi analişti anticipând un an solid. Alţii avertizează însă că perspectivele economice rămân complicate şi că multe companii şi guverne vor întâmpina pro­bleme în a investi în creştere productivă, scrie Financial Times.

Date furnizate de Institute of International Finance pentru FT arată că în martie retragerile de pe pieţele locale de acţiuni şi obligaţiuni au depăşit 95 mld. $, pe primele patru luni acestea atingând 243 mld. $.

Investitorii străini au revenit mai apoi, mai lent la început, dar accelerând ulterior la 145 mld. $ numai în noiembrie. În ul­tima lună, străinii au investit aproape 37 mld. $ în titluri de da­to­rie ale pieţelor emergente şi 40 mld. $ în pieţele de acţiuni de acolo.

În acest an, stimulentele agresive lansate de banca centrală americană ca reacţie la pandemie au dat un impuls activelor financiare din întreaga lume, însă acţiunile pieţelor emergente au reacţionat mai lent.

Jacob Grapengiesser, partener la East Capital, arată că China şi India se evidenţiază din punctul de vedere al creşterii economice pe anul viitor, în timp ce o revenire aşteptată a turis­mu­lui va avantaja în special Turcia, Grecia, Thailanda şi Malaiezia.

Creşterea preţurilor petrolului va aduce beneficii pentru Rusia şi Brazilia.

Cât priveşte China, în pofida discuţiilor privind o decuplare de SUA şi aliaţii săi, companiile străine continuă să investească acolo, potrivit Bloomberg. Investiţiile străine noi sunt pe cale să atingă un nou record în 2020, atingând 94% din totalul anului trecut până la sfârşitul lunii noiembrie.

În condiţiile în care ţara reduce barierele din calea investiţiilor, iar economia sa este singura din rândul economiilor importante care va creşte probabil în acest an, investiţiile vor continua probabil să vină.

Unii investitori avertizează însă că raliul alimentat de lichidităţile abundente şi optimismul privind sfârşitul pandemiei ar putea slăbi, scrie Financial Times.

Realitatea va ieşi la suprafaţă anul viitor, arată Omotunde Lawal, de la Barings. „Oamenii vor realiza că creşterea este mai solidă pentru că vine de la o bază scăzută. Realitatea este că nu va exista o revenire la normal“.

Rahul Ghosh, de la Moodyís, susţine că impactul fiscal al coronavirusului va fi resimţit timp de mai mulţi ani de-acum încolo, cu veniturile guvernamentale la nivelul pieţelor emergente scăzând cu echivalentul a 2,1% din producţia economică în acest an, peste dublul declinului înregistrat în economiile avansate.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO