Business Internaţional

În Grecia este atât de rău încât tinerii se mută înapoi cu părinţii

AFP/Mediafax Foto

AFP/Mediafax Foto

Autor: CătăIina Apostoiu

20.06.2015, 14:54 5088

Să te muţi din casa părintească echivalează cu un ritual de trecere la maturitate. Să te muţi înapoi cu părinţii înseamnă disperare. În acest moment, Grecia se confruntă exact cu acest fenomen, scrie Bloomberg.

Numărul celor care nu-şi mai permit să deţină propria locuinţă creşte puternic din 2010, când Grecia a intrat în criză. Procentul tinerilor cu vârste cuprinse între 18 şi 34 de ani care locuiesc cu părinţii a urcat la 63,5% din total, potrivit Eurostat. Mai mult de jumătate din grecii cu vârste între 25 şi 34 de ani locuiesc cu părinţii.

Motivele pentru care atât de mulţi greci locuiesc cu părinţii au o strânsă legătură cu doi factori economici majori: lipsa perspectivelor legate de găsirea unui loc de muncă şi rata fertilităţii în scădere (indicator care măsoară numărul de copii pe care îi naşte o femeie).

Având în vedere rata şomajului în rândul tinerilor din Grecia, unde mai mult de jumătate din cei cu vârste de sub 25 de ani nu au loc de muncă, nu este surprinzător că mulţi aleg mesele gătite acasă şi camerele în care şi-au petrecut copilăria.

Grecii pur şi simplu nu mai fac copii. ŞI cine-i poate învinovăţi? Acest lucru înseamnă că populaţia îmbătrâneşte constant, o forţă de muncă din ce în ce mai mică purtând povara din ce în ce mai grea a costurilor legate de pensii. 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO