Business Internaţional

În Grecia sunt mai multe Porsche Cayenne decât persoane care au declarat venituri mai mari de 50.000 de euro

În Grecia sunt mai multe Porsche Cayenne decât persoane care au declarat venituri mai mari de 50.000 de euro

Foto: AFP

Autor: Alexandru Matei

01.11.2011, 16:14 6572

Deşi Europa încearcă să găsească soluţii pentru a pune capăt crizei care macină economia Greciei de un an şi jumătate, lupta cu evaziunea fiscală a autorităţilor de la Atena este departe de a fi câştigată. Un exemplu mai mult decât grăitor este faptul că în Grecia există mai multe Porsche Cayenne înregistrate decât plătitori de taxe cu venituri anuale de peste 50.000 de euro, conform unui studiu al profesorului Herakles Polemarchakis, fost şef al departamentului economic al primului ministru elen.

În timp ce constructorul auto german se poate lăuda cu succesul înregistrat la export, contribuabilii germani nu prea au motive să zâmbească având în vedere faptul că banii lor ţin pe picioare o ţară care nu se mai poate finanţa singură şi în care evaziunea fiscală este la ea acasă, scrie cotidianul britanic The Telegraph.

Ceva nu este în regulă în oraşul modest Larisa, capitala regiunii agricloe Thessaly, care are 250.000 de locuitori, dar mai multe maşini Porsche pe cap de locuitor decât New York-ul sau Londra.

"Numărul mare de Porsche Cayenne este o curiozitate, având în vedere faptul că agricultura nu este un sector important al economiei elene, generând doar 3,2% din Produsul Naţional Brut în 2009, iar transferurile şi subvenţiile acordate de Comisia Europeană reprezintă circa jumătate din veniturile sectorului. Acum câţiva ani existau mai multe Porsche Cayenne pe străzile din Grecia decât contribuabili cu venituri declarate mai mari de 50.000 de euro", scrie profesorul Polemarchakis.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO