Business Internaţional

În întreaga lume au loc proteste pentru oprirea războiului

În întreaga lume au loc proteste pentru oprirea...

Autor: Dorin Oancea

26.02.2022, 17:52 60

Protestatari din întreaga lume şi-au arătat sâmbătă sprijinul pentru poporul ucrainean, într-o mare de steaguri şi bannere albastre şi galbene, şi au cerut guvernelor să facă mai mult pentru a ajuta Kievul, să pedepsească Rusia şi să evite un conflict mai amplu, scrie Reuters.

O manifestaţie are loc la ora transmiterii ştirii şi în Bucureşti, cu sute de persoane în faţa Ambsasadei Ucrainei şi a Ambasadei Rusiei.

Câteva sute de persoane au mărşăluit pe o ploaie torenţială în Sydney scandând "Ucraina va învinge", în timp ce protestatarii din Tokyo au cerut ca Rusia să fie expulzată din Consiliul de Securitate al Naţiunilor Unite.

Mii de oameni au ieşit, de asemenea, în stradă în Europa, iar protestatarii - printre care mulţi ucraineni care trăiesc în străinătate - din Londra, Nicosia, Berlin, Atena, Helsinki, Madrid şi Milano s-au înfăşurat în steaguri şi au ţinut pancarte cu "opriţi războiul".

"Te uiţi la oamenii adunaţi aici şi toată lumea este speriată ... Am avut pace timp de 80 de ani şi, dintr-o dată, războiul s-a întors în Europa", a declarat Stefan Pischel, aflat în mulţimea de aproximativ 2.500 de persoane din piaţa Karlsplatz din Munchen.

În capitala elveţiană Berna a avut loc un miting la care organizatorii au estimat că vor participa 20.000 de persoane. Steagul ucrainean a fluturat deasupra sediului consiliului municipal. Unii au cerut guvernului elveţian să ia măsuri mai dure împotriva Rusiei şi a preşedintelui Vladimir Putin, care a declarat că a ordonat "operaţiunea militară specială" nu pentru a ocupa un teritoriu, ci pentru a distruge capacităţile militare ale Ucrainei şi pentru a captura ceea ce Kremlinul consideră naţionalişti periculoşi.

La Istanbul, ucrainenii care locuiesc în Turcia au cântat imnul lor naţional şi au ţinut bannere cu imagini cu urme de mâini însângerate. "Familia mea se află în regiunea Kiev şi ei atacă Kievul astăzi. Nu ştiu ce să fac, ce să cred. Îi sun la fiecare 10-15 minute", a declarat o protestatară care şi-a dat numele Victoria. "Sper ca întreaga lume să ... se ridice şi să facă ceva pentru a ne proteja familiile".

Sute de persoane au manifestat în piaţa din faţa sediului Naţiunilor Unite din Geneva, purtând pancarte precum "Faceţi Ucraina membră a NATO acum" şi "Spuneţi nu lui Putin". "Sunt aici pentru că îmi este extrem de ruşine pentru ţara mea natală", a declarat Valery Bragar, un rus de origine, care a trăit în Elveţia timp de 15 ani şi este acum cetăţean elveţian.

Protestele vin în urma altor demonstraţii din întreaga lume din ultimele zile. În America Latină, protestatarii s-au alăturat vineri mitingurilor din Argentina, Brazilia, Mexic şi Peru, scandând "Trăiască Ucraina".

Şi în Rusia, militanţii anti-război au sfidat avertismentele autorităţilor pentru a-şi exprima furia. Joi, poliţia a reţinut peste 1.600 de protestatari ruşi.

La Sydney, unii vorbitori au cerut guvernului să extindă sancţiunile împotriva Moscovei şi să interzică cetăţenilor ruşi să viziteze Australia, în timp ce alţii au cerut intervenţia NATO. "Vreau mai multe sancţiuni economice împotriva Rusiei, vreau ajutor militar pentru Ucraina", a spus Katarina, o protestatară care şi-a dat doar prenumele. "Vreau mai multe acţiuni, mai multe acţiuni concrete şi mai puţine cuvinte. Este prea târziu pentru diplomaţie în acest moment".

Câteva sute de protestatari ruşi, ucraineni şi japonezi s-au adunat în cartierul comercial aglomerat Shibuya din centrul Tokyo, mulţi dintre ei cu copiii lor şi cu steaguri ucrainene în mână, scandând "opriţi războiul" şi "opriţi-l pe Putin" în japoneză şi engleză.

"Vreau doar să spun: "Putin opreşte asta, recapătă-ţi sănătatea mintală"", a declarat Hiroshi Sawada, un muzician în vârstă de 58 de ani.

În India, o parte din furie a fost îndreptată către NATO şi Occident. "Tipul de agresiune la care asistăm în Ucraina a fost impus de SUA prin NATO şi, de asemenea, de forţele militare ruseşti care au intrat în Ucraina. Ambele sunt responsabile pentru această situaţie", a declarat Neha, activistă studenţească, la un protest din New Delhi.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO