Business Internaţional

În Italia, ministrul muncii cere mai multă protecţie decât procurorii care se luptă cu mafia

În Italia, ministrul muncii cere mai multă protecţie decât procurorii care se luptă cu mafia

Elsa Fornero, ministrul italian al muncii

26.03.2012, 00:03 690

Ministrul italian al muncii Elsa Fornero simte uneori că are cel mai periculos job din lume.

Oficialul a ieşit recent la cumpărături însoţită de nu mai puţin de zece ofiţeri de poliţie: şase ca gardă personală şi patru poliţişti care să supravegheze perimetrul, o incintă pietonală şi comercială din Torino. Procurorii anti-mafie primesc mai puţină protecţie decât ministrul muncii, scrie The Guardian.

Fornero este ministrul bunăstării şi ocupării forţei de muncă şi iniţiatorul legilor privind reformarea pieţei muncii, care au fost aprobate vineri de guvern. Datorită măsurilor luate, angajatorilor le va fi mai uşor să renunţe la salariaţi în perioade de criză economică.

Ultima încercare majoră de a liberaliza piaţa muncii din Italia a avut loc acum zece ani, dar iniţiatorul reformei, Marco Biagi, a fost ucis din această cauză cu focuri de armă de pretinsa Noua Brigadă Roşie, o tentativă de a reînvia brigăzile de extremă stânga care au terorizat Italia în anii 1970. Trei ani mai târziu acelaşi grup l-a asasinat pe Massimo D'Antona, un academician care era consilier pe problema reformării legii muncii al guvernului de centru stânga din acea perioadă.

În mod cert unii oameni consideră că Fornero, profesor de economie la Universitatea din Torino, ar trebui să aibă aceeaşi soartă, un demonstrant fiind fotografiat la începutul săptă­mânii trecute în faţa parlamentului din Roma purtând un tricou pe care era scris "Fornero la cimitir". Noua Brigadă Roşie a fost de atunci anihilată, dar reforma legii muncii rămâne cea mai arzătoare problemă politică a Italiei.

Piaţa muncii pe două niveluri împarte practic angajaţii în lucrători în vârstă angajaţi pe o perioadă nedefinită şi tineri angajaţi pe baza unor contracte pe perioadă limitată, reînnoite la nesfârşit, care practic nu le oferă niciun fel de beneficiu. Reforma lui Fornero include şi măsuri prin care angajatorii sunt încurajaţi să le ofere tinerilor muncitori stagii de ucenicie, care garantează beneficii modeste şi oferă şansa unei colaborări pe termen lung.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO