Business Internaţional

În lipsa unui tratament adevărat Coreea de Nord se luptă împotriva pandemiei cu ceai şi apă sărată

În lipsa unui tratament adevărat Coreea de Nord se luptă împotriva pandemiei cu ceai şi apă sărată

Autor: Dorin Oancea

20.05.2022, 07:25 55

Coreea de Nord se confruntă cu răspândirea Covid în rândul unei populaţii nevaccinate şi fără acces la medicamente antivirale eficiente, relatează BBC.

La începutul anului 2020, ţara şi-a închis graniţele pentru a încerca să se izoleze de pandemie.

Conducerea sa a respins până în prezent sprijinul medical extern, iar mass-media de stat a recomandat tratamente tradiţionale pentru a face faţă la ceea ce este denumit "febră".

Pentru cei care nu sunt grav bolnavi, ziarul Rodong Simnun, al partidului de guvernământ, a recomandat remedii care includ ceai de ghimbir sau de caprifoi şi o băutură din frunze de salcie.

Băuturile fierbinţi ar putea calma unele simptome Covid, cum ar fi durerile de gât sau tusea, şi ar putea ajuta la hidratare atunci când pacienţii pierd mai mult lichid decât în mod normal.

Ghimbirul şi frunza de salcie ameliorează, de asemenea, inflamaţia şi reduc durerea, dar nu reprezintă un tratament pentru virusul în sine.

Presa de stat a intervievat recent un cuplu care a recomandat gargara cu apă sărată dimineaţa şi seara.

O "mie de tone de sare" fuseseră trimise la Pyongyang pentru a face o "soluţie antiseptică", a relatat agenţia de presă de stat.

Unele studii sugerează că gargara şi clătirile nazale cu apă sărată combat viruşii care provoacă răceala comună, dar există puţine dovezi că acestea încetinesc răspândirea Covid.

Apa de gură poate ucide virusul în laborator, potrivit unui studiu, dar nu s-a demonstrat în mod convingător că ar fi de ajutor la oameni.

Televiziunea de stat a sfătuit pacienţii să folosească analgezice, cum ar fi ibuprofenul, precum şi amoxicilină şi alte antibiotice. Ibuprofenul (şi paracetamolul) pot scădea temperatura şi pot ameliora simptome precum durerile de cap sau durerile de gât, dar nu vor elimina virusul şi nici nu vor împiedica dezvoltarea acestuia.

Antibioticele, destinate infecţiilor bacteriene şi nu virusurilor, nu sunt recomandate.

Iar folosirea inutilă a antibioticelor riscă să dezvolte viruşi rezistenţi.

Sistemul de sănătate din Coreea de Nord a fost creat pentru a oferi asistenţă medicală gratuită, de la servicii de bază la nivel de sat până la tratament specializat în spitalele guvernamentale (de obicei în centrele urbane), dar economia s-a contractat în ultimii ani din cauza sancţiunilor şi a condiţiilor meteorologice extreme, cum ar fi seceta.

Închiderea graniţelor ţării şi măsurile stricte de izolare vor fi avut, de asemenea, un impact negativ.

Sistemul de sănătate, deosebit de slab în afara Pyongyangului, suferă de lipsă de personal, medicamente şi echipamente.

Un raport pentru ONU, realizat anul trecut, spunea: "Unele dintre fabricile de produse farmaceutice, de vaccinare şi de aparatură medicală nu ating nivelul de bune practici al OMS [Organizaţia Mondială a Sănătăţii] şi, de asemenea, nu răspund cererii locale".

Coreea de Nord a refuzat trei milioane de doze de vaccin fabricate în China, anul trecut - şi ar fi respins şi alte oferte - în cadrul Covax, sistemul global de distribuire a vaccinurilor.

Coreea de Sud spune că nu a primit niciun răspuns la oferta sa de vaccinuri, materiale medicale şi personal.

AFACERI DE LA ZERO
Principalele valute BNR - marţi, 13:15
Azi:
Diferență:
Ieri:
Azi:
Diferență:
Ieri:
Azi:
Diferență:
Ieri:
Azi:
Diferență:
Ieri: