Business Internaţional

În Marea Britanie bancherii iresponsabili riscă să fie aruncaţi în închisoare

În Marea Britanie bancherii iresponsabili riscă să fie aruncaţi în închisoare

Fred Goodwin, fost director al Royal Bank of Scotland

Autor: Alexandru Matei

08.01.2012, 17:00 122

Bancherii iresponsabili, precum fostul şef al Royal Bank of Scotland Fred Goodwin, din cauza deciziilor căruia statul a fost nevoit să naţionalizeze parţial banca, ar putea fi condamnaţi la închisoare dacă noile legi propuse de ministrul de finanţe George Osborne vor fi adoptate, scrie The Daily Mail.

Furia stârnită de criza bancară printre britanici l-a determinat pe Osborne să pregătească noi pedepse legale pentru "neglijenţa corporatistă" în încercarea de a-i trage la răspundere pe bancherii care în goana după bonusuri mai mari nu se gândesc la urmările acţiunilor lor.

Anunţul vine cu câteva zile înainte de debutul sezonului bonusurilor pentru bancherii din City, inima financiară a Londrei, care se anunţă a fi unul destul de generos, în ciuda stării precare a economiei britanice şi a accesului tot mai greu la credite al populaţiei.

Cele mai importante trei partide politice lucrează la propriile măsuri de pedepsire a bancherilor iresponsabili după ce sondajele au indicat faptul că un număr mare din electorat este furios din cauza salariilor prea mari ale executivilor.

Legislaţia intenţionează să pedepsească orice executiv "al instituţiilor financiare cu importanţă sistemică" ale cărui acţiuni au efecte negative importante asupra economiei.

Acest lucru înseamnă că şefii celor mai mari bănci britanice: Bob Diamond de la Barclays, Antonio Horta-Osorio de la Lloyds TSB, Stuart Gulliver de la HSBC, Ana Botin de la Santander şi Stephen Herster de la RBS, riscă să facă închisoare dacă băncile lor au probleme grave care pun în pericol economia.

Britanicii nu pot uita faptul că Fred Goodwin a determinat prăbuşirea RBS şi nu a fost tras la răspundere, ci, mai mult, a plecat de la conducerea băncii cu un pachet compensatoriu în valoare de mai multe milioane de lire sterline.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO