Business Internaţional

În plină austeritate, UE discută mărirea bugetului cu 7% pentru anul viitor, stârnind criticile Franţei şi ale Marii Britanii

În plină austeritate, UE discută mărirea bugetului cu 7% pentru anul viitor, stârnind criticile Franţei şi ale Marii Britanii

Jose Manuel Barroso

Autor: Ioana Nita

27.04.2012, 00:02 152

Cu toate că s-a consacrat auste­ri­tăţii, Comisia Europeană a propus o creştere de aproape 7% a bugetului UE pentru anul viitor, stârnind critici virulente din partea Fran­ţei şi a Marii Britanii, scrie presa in­ter­na­ţională.

CE susţine că majorarea bugetului pentru anul viitor cu 9 mld. euro, la 138 mld. euro, de la 129,1 miliarde euro anul acesta este necesară pentru onorarea obligaţiilor de plată ale statelor membre UE. Însă o astfel de creştere este problematică având în vedere că în ultimii doi ani guvernele au fost nevoite să reducă cheltuielile pentru a ţine sub control criza datoriilor din zona euro, iar Bruxellesul este tot mai des catalogat ca fiind "ipocrit" în ceea ce pri­veşte cheltuie­lile, notează EUobserver.

În actualul climat politic, propu­nerea CE a stârnit reacţii negative din partea unora dintre ţările UE. Marea Britanie şi-a exprimat deza­cordul, ministrul de finanţe britanic acuzând CE că ignoră în mod in­tenţionat apelurile statelor mem­bre pentru cumpătare. "Este inacceptabil pentru CE să propună o majorare a bu­ge­tului în pas cu inflaţia când guvernele din Europa trebuie să ia decizii dificile cu privire la cheltuielile publice."

Reacţia Franţei a fost categorică, un purtător de cuvânt al guvernului francez caracterizând proiectul de buget ca fiind "imposibil, nejustificat şi inaccep­tabil". Un diplomat nordic al unui stat membru a descris proiectul UE ca fiind "hilar".

Atât preşedintele CE, Jose Manuel Barroso, cât şi comisarul european pe pro­bleme de buget Janusz Lewando­w­ski au susţinut creşterea bugetului. "Banii nu sunt pentru mine. Sunt pentru Europa, pentru regiunile Euro­pei şi pentru cei care muncesc în Europa", a spus Barroso. Lewandow­ski a menţionat că 5,6% din banii su­plimentari merg către plăţile salariale şi costurile administrative din UE, iar ce rămâne către "Europa".

Lewandowski a atenţionat că de­cala­jul dintre angajamentele de plată luate în trecut şi plăţile din prezent este în creş­tere. El a explicat că deficitul acumulat a ajuns la 200 miliarde euro la sfârşitul anului trecut şi a adăugat că reducerea bugetului va accentua problema, existând o nevoie "disperată" de bani.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO