Business Internaţional

In plina recesiune, economistii se tem de un val de crestere a preturilor la alimente

In plina recesiune, economistii se tem de un val de crestere a preturilor la alimente

Un an secetos si cu recolte sarace este ultimul lucru de care are nevoie economia mondiala si asa afectata de cea mai grava recesiune din ultimele decenii

31.05.2009, 15:57 28

O noua amenintare la adresa economiilor fragile si in special a celor sarace se contureaza in acest an sub forma unei cresteri puternice a preturilor la alimente, scrie agentia de presa Thomson Reuters.

Majorarea preturilor la alimente de anul trecut a starnit revolte in tarile aflate in curs de dezvoltare, a impins pietele de marfuri la maxime record si a determinat impunerea de interdictii legate de exporturi ce au afectat comertul mondial.
In contextul recesiunii mondiale, preturile au scazut in tarile dezvoltate. In multe tari sarace, insa, acestea se mentin ridicate, iar, odata cu inregistrarea din nou a unor stocuri in scadere si a unei cereri ridicate, pietele de cereale emit din nou semnale de avertizare.
In Statele Unite, preturile la alimente au urcat cu 5,5% anul trecut, cea mai puternica crestere din 1990 pana in prezent, insa cresterea este asteptata sa se modereze in acest an pe fondul preturilor mai scazute la produsele lactate si carne.
Preturile la alimente raman ridicate in tarile aflate in curs de dezvoltare insa si urca la niveluri record in anumite zone, conform Food and Agriculture Organization.
Agentia a anuntat ca 32 de tari se confrunta in continuare cu urgente privitoare la sectorul alimentelor.
In frunte cu pretul pentru soia, preturile cerealelor au crescut semnificativ din martie, in principal din cauza perspectivelor fragile legate de recoltele din Brazilia si Argentina si a cererii foarte mari venite din partea Chinei. Vanzarile de soia catre China, din Statele Unite, sunt in crestere cu 42% fata de anul trecut, pana la 18,3 milioane de tone in conditiile in care tara isi reface stocurile.
„Asigurarea hranei pentru populatie este intotdeauna prioritatea numarul unu pentru majoritatea guvernelor", a declarat Dan Basse, presedinte al companiei de consultanta AgResource. „Arabia Saudita, China si alte tari isi constituie stocuri strategice in prezent, stiind ca va exista un soc al preturilor la alimente daca vor fi calamitati legate de vreme sau intreruperi ale furnizarilor".
Cresterea preturilor la cereale, chiar daca nu pana la nivelul de anul trecut, va afecta tarile aflate in curs de dezvoltare si ar putea submina economia mondiala.
„Cred ca este un risc in sensul ca va spori inflatia pe piata alimentelor intr-o perioada in care consumatorii resimt cu putere inca efectele crizei de pe pietele de real estate si actiuni", a declarat Rich Feltes, senior vice president in cadrul MF Global Research din Chicago.
„Daca scenariul ce ia in calcul conditii meteorologice adverse si/sau seceta pentru vara acestui an s-ar materializa, procesul de redresare ar fi incetinit", a declarat el.
In conditiile in care recoltele din America de Sud sunt foarte slabe, atentia se concentreaza acum pe Statele Unite, sperandu-se ca acestea vor veni cu recolte importante de porumb, soia si grau. Pana acum, rezultatele nu sunt foarte bune, insa situatia s-ar putea imbunatati.
„Este o recolta ce va fi indeaproape urmarita de toata lumea", a declarat Joseph Glauber, economist-sef USDA.
In centrul atentiei este recolta de soia. Stocurile sunt foarte reduse.
John Hoddinott, din cadrul International Food Policy Research Institute, a declarat ca o necunoscuta mai mare este cat de mult vor urca in acest an preturile la carburanti.
Pretul petrolului se afla in crestere din luna februarie a acestui an, depasind pretul de 60 de dolari pe baril.
„Daca ar exista cresteri semnificative ale preturilor la petrol nu ar fi surprinzator daca si preturile alimentelor ar fi trase in sus", a declarat Hoddinott.
Totusi, nu toti economistii cred ca ar trebui trase inca semnale de alarma cu privire la revenirea pe crestere a preturilor la alimente.
 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO