Shell, una dintre cele mai mari companii de petrol şi gaze naturale din lume, se retrage din Ucraina vânzându-şi participaţia pe care o are la un lanţ de benzinării locale către Ukrnafta, subsidiară a companiei naţionale de petrol şi gaze Naftogaz. Shell este un colos occidental şi opera bezinăriile ucrainene în parteneriat cu o companie din Rusia.
Decizia de a vinde către Ukrnafta vine după ce autorităţile ucrainene au ameninţat că vor confisca participaţia ruşilor, iar când Shell şi-a anunţat intenţia de a ieşi de pe piaţa ucraineană, că îi vor cere în instanţă despăgubiri de un miliard de dolari. În felul acesta, un lanţ de 118 benzinării a fost naţionalizat.
Ucraina este în război, este departe de a fi un paradis pentru investiţii, şi astfel de tranzacţii sau manevre extreme sau disperate sunt de aşteptat. Însă mediul de business se adaptează. Ucraina privatizează active pentru a aduce bani la buget, primeşte investiţii de la companii şi organizaţii financiare străine sau internaţionale, iar companiile ucrainene investesc şi se extind peste graniţe.
În primele nouă luni ale acestui an au avut loc 36 de fuziuni şi achiziţii (M&A) pe piaţa ucraineană, cu o valoare totală estimată de 643 milioane dolari, potrivit unei analize a KPMG. Valoarea medie a fuziunilor şi achiziţiilor a fost de 38 milioane dolari. În mare, s-a repetat situaţia de anul trecut. Începutul invaziei ruseşti a adus haos în mediul de afaceri din Ucraina, cu doar 28 de tranzacţii, în valoare de 494 milioane dolari, în 2022, acesta fiind cel mai scăzut nivel din ultimii zece ani. Însă activitatea de business se ridică încet din cenuşa războiuluii, ajutată de aducerea sub control a inflaţiei şi de creşterea economică din 2023. A ajutat şi rezistenţa companiilor, explică The Kyiv Independent.
În ciuda instabilităţii frontului din acest an şi atacurilor ruseşti asupra infrastructurii energetice a ţării, tendinţa investiţiilor străine a fost încurajatoare. În primele nouă luni, au existat 10 astfel de tranzacţii, în valoare estimată de 473 milioane dolari, comparativ cu 13 tranzacţii în 2023, care au adus 278 milioane dolari. Cea mai mare parte a capitalului străin a venit din America de Nord - 255 milioane dolari în trei tranzacţii - şi Europa - 159 milioane dolari în cinci tranzacţii. Sectoare precum metalurgia şi mineritul, care au fost puternic lovite de şocul invaziei, nu au înregistrat nicio activitate de fuziuni şi achiziţii.
Multe dintre activele din aceste sectoare au fost vizate de atacurile Rusiei şi sunt situate aproape de front. Anul acesta a adus şi un acord care nu i-a implicat pe aliaţii europeni şi americani ai Ucrainei. Compania Saudită de Investiţii în Agricultură şi Creşterea Animalelor (SALIC) a achiziţionat un pachet de acţiuni de 12,6%, pentru 54 milioane dolari, la compania ucraineană de tehnologie agricolă MHP, un important exportator de uleiuri vegetale. SALIC era deja prezentă în Ucraina. O companie franceză, NJJ Capital, a miliardarului Xavier Niel, a remodelat peisajul din sectorul telecom prin achiziţionarea celui de-al treilea operator de telefonie mobilă din Ucraina, Lifecell, şi a furnizorului de servicii Datagroup-Volia. Cele două companii au fuzionat într-o nouă entitate, Datagroup-Volia-Lifecell. Valoarea totală a tranzacţiei a fost de peste 600 de milioane de dolari. BERD şi International Finance Corporation au anunţat că vor oferi 435 milioane dolari pentru finanţarea noii companii.
Companiile ucrainene de inovare şi tehnologie au atras cele mai multe fonduri de la investitori străini, cu şase tranzacţii în valoare totală de 290 milioane dolari. Valoarea medie a fost de 48 milioane dolari, iar runda de finanţare de
200 milioane dolari a unicornului Creatio reprezentând grosul tranzacţiilor din primele nouă luni. Companiile ucrainene investesc tot mai mult în străinătate, tendinţă despre care KPMG spune că ar putea continua în viitor.
Activitatea pe această parte a atins cel mai ridicat nivel de la începutul pandemiei de COVID-19, cu 10 tranzacţii în valoare totală de 55 milioane dolari, un semn că afacerile ucrainene caută să se diversifice şi să urmărească oportunităţi la nivel internaţional.
Dincolo de graniţele UE, firma ucraineană de IT Intellias a achiziţionat compania de consultanţă IT NorthLink Digital din Marea Britanie în august şi compania de servicii digitale de sănătate C2 Solutions din SUA în aprilie. Gigantul energetic privat al Ucrainei DTEK, deţinut de cel mai bogat om al ţării, Rinat Ahmetov, a încheiat cea mai mare tranzacţie cunoscută, evaluată la 32,4 milioane dolari, cu compania poloneză de energie regenerabilă Columbus Energy. DTEK, cu pierderi mari din cauza atacurilor ruseşti asupra infrastructurii ucrainene, a anunţat că a achiziţionat în uma unui acord cu Columbus un proiect de stocare a energiei în baterii de 133 megawaţi în martie. De când a început războiul, Ucraina şi-a intensificat eforturile de privatizare pentru a strânge bani pentru bugetul de stat, achiziţionarea hotelului Ucraina din Kiev de către oligarhul jocurilor de noroc Maxim Krippa pentru aproape 60 milioane dolari fiind mult timp un exemplu în acest sens. Hotelul a fost vândut printr-o licitaţie online. Tranzacţia a fost depăşită în octombrie de vânzarea companiei de stat UMCC-Titanium, unul dintre cei mai mari producători de titan din lume, către Cemin Ucraina pentru 96 milioane dolari. Cemin a fost singurul participant la licitaţie şi este deţinut de omul de afaceri azer Nasib Hasanov. Acesta, prin Neqsol Holding, controlează în Ucraina şi operatorul telecom Vodafone. Guvernul ucrainean a lansat o campanie mai ample de privatizări în septembrie.