Business Internaţional

În pofida semnalelor de slăbiciune economică, analiştii şi banca centrală nu-şi pierd încrederea în Germania

În pofida semnalelor de slăbiciune economică,...

Autor: Catalina Apostoiu

19.12.2018, 00:00 125

Optimismul companiilor germane în perspectivele economice ale ţării a slăbit în decembrie, însă economiştii dau asigurări că posibilitatea unei recesiuni este exclusă, iar banca centrală a ţării este convinsă că economia îşi va reveni în ultimul trimestru al anului.

Institutul economic Ifo a anunţat că indicele său privind climatul de business a scăzut pentru a patra lună consecutiv la 101,0, cel mai scăzut nivel din ultimii peste doi ani, scrie Reuters.

„Sentimentul de îngrijorare este în creştere în rândul companiilor germane“, a declarat şeful Ifo, Clemens Fuest. „Companiile sunt mai puţin mulţumite de actuala situaţie a businessului. Aşteptările lor legate de business au continuat de asemenea să se deterioreze“.

Tensiunile de ordin comercial, riscurile legate de posibilitatea ca Marea Britanie să părăsească UE anul viitor fără un acord şi creşterea mai fragilă de pe pieţele emergente frânează creşterea de nouă ani a celei mai mari economii europene.

În acest context, guvernul german şi-a redus estimarea de creştere pe acest an la aproximativ 1,7%. Ifo a arătat că starea climatului de business îi confirmă proiecţia de creştere de 1,5%. Şeful institutului a menţionat Brexitul şi protestele din Franţa drept posibili factori cu impact negativ asupra Germaniei.

În paralel, apar avertismente cu privire la  un posibil val de falimente care ar putea lovi Germania anul viitor.

Agenţia de credit Crif Burgel a anticipat că 305.000 de companii ar urma să înceapă anul financiar cu probleme legate de bani. „Falimentele sunt deja uşor în creştere din nou, iar tendinţa se va intensifica semnificativ anul viitor“, a declarat la rândul său Lucas Flother, administratorul Air Berlin, potrivit express.co.uk.

În pofida estimărilor sumbre, economiştii susţin în continuare că riscul de recesiune rămâne scăzut.

Claus Michelsen, expert al institutului DIW spune că analişti trebuie să rămână „încrezători“ în Germania, în timp ce Stefan Kooths, expert IfW, se aşteaptă la o „redresare după perioada de vară“.

Klaus Wolhrabe, economist Ifo, susţine la rândul său că nu există niciun risc de intrare în recesiune, potrivit Reuters.

Deşi şi-a redus proiecţiile de creştere pe 2018 şi 2019, banca centrală germană a anunţat recent că o „creştere destul de solidă“ poate fi anticipată în acest trimestru şi în trimestrul viitor.

Un impuls, în special în 2019, va veni de pe urma unei politici fiscale expansioniste, au afirmat oficialii Bundesbank, potrivit Bloomberg.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO