Business Internaţional

În Polonia şi Ungaria voinicii din sectorul energetic ai statului cresc într-un an cât alţii în zece. „Dacă vrem să fim cineva pe harta de afaceri a Europei, trebuie să realizăm acest proiect.“

Ministrul polonez pentru activele statului Jacek Sasin: „Este necesar să creăm entităţi mari care, după combinarea bugetelor de investiţii, să poată derula proiecte îndrăzneţe şi ambiţioase. Crearea de companii care acoperă mai multe sectoare, care să conteze în Europa şi în lume, face parte din politica economică a guvernului nostru.“

Ministrul polonez pentru activele statului Jacek Sasin: „Este necesar să creăm entităţi mari care, după combinarea bugetelor de investiţii, să poată derula proiecte îndrăzneţe şi ambiţioase. Crearea de companii care acoperă mai multe sectoare, care să conteze în Europa şi în lume, face parte din politica economică a guvernului nostru.“

Autor: Bogdan Cojocaru

16.07.2020, 00:07 1707

În Polonia, cea mai mare companie de rafinare, deţinută de stat, va cumpăra cel mai mare grup de gaze naturale din ţară, guvernul punându-şi astfel în aplicare planurile de a consolida companiile de energie pe care le controlează şi de a crea un campion naţional. 

În Ungaria, printr-o fuziune între două companii de stat a fost creat cel mai mare holding de energie de acolo, care şi-a anunţat deja obiectivul de a ajunge liderul regiunii. Şi în Polonia, şi în Ungaria aceşti coloşi sunt implicaţi în planuri care ţin de siguranţa energetică naţională.

Compania petrolieră poloneză PKN Orlen a anunţat că a semnat o scrisoare de intenţie pentru cumpărarea PGNiG, companie de gaze naturale, aceasta fiind cea mai recentă dintr-o serie de achiziţii, scrie Financial Times. Anterior, Orlen a spus că a primit permisiunea Comisiei Europene pentru finalizarea fuziunii cu Lotos, o altă companie de rafinare poloneză. De asemenea, tot anul acesta grupul a cumpărat distribuitorul de electricitate Energa. Combinarea celor patru ar crea o companie cu venituri anuale de 200 de miliarde de zloţi (45 miliarde euro). Detaliile financiare ale preluării încă nu au fost puse la punct. Orlen are o capitalizare de piaţă de 26 de miliarde de zloţi (5,8 miliarde euro), în timp ce PGNiG are o valoare de 28 de miliarde de zloţi (6,2 mi­liarde euro). 

Ministrul polonez pentru activele statului Jacek Sasin a declarat că această consolidare este necesară pentru ca Polonia să poată concura pe scena globală. „Este necesar să creăm entităţi mari care, după combinarea bugetelor de investiţii, să poată derula proiecte îndrăzneţe şi ambiţioase“, a spus el. „Facem parte dintr-o Europă în care multe companii energetice au lăsat deja în urmă procesele de consolidare. Au fost susţinute de guvernele ţărilor lor. Crearea de companii care acoperă mai multe sectoare, care să conteze în Europa şi în lume, face parte din politica economică a guvernului nostru.“ Grupul Orlen va putea acum să se extindă pe pieţe noi şi să concureze cu cele mai mari companii de petrol, a precizat Sasin. „Construim aici în Polonia un grup multienergetic global puternic.“

Analiştii au spus că, deşi unirea Orlen cu Lotos ar putea aduce beneficii, logica unei combinări cu PGNiG este discutabilă, în special în condiţiile unui mediu economic din ce în ce mai dificil.

„Pe termen lung, combinaţia cu Lotos are sens, însă cred că, în cazul combinării cu PGNiG, oamenii o vor considera mai degrabă legată de politică decât de afaceri,“ a spus Michal Kozak, analist la Trigon din Varşovia. „Există un anumit risc, pentru că dacă se dovedeşte că avem condiţii proaste în sectorul de rafinare, care este o afacere ciclică, şi dacă adăugăm la aceasta investiţiile uriaşe care vor fi necesare pentru aceste achiziţii, atunci investitorii ar putea începe să aplice o corecţie acestor companii.“ Cu toate acestea, Daniel Obajtek, directorul executiv al Orlen, a spus că extinderea are ca scop în parte crearea unei companii mai puţin expuse ciclurilor pieţei. „Dacă vrem să fim cineva pe harta de afaceri a Europei, trebuie să realizăm acest proiect“, a explicat el. „Pentru a investi şi aştepta creştere pe termen lung, trebuie să ai venituri stabile şi diversificate.“ 

Planurile de unire a PKN Orlen cu Lotos au fost anunţate în 2018. Între timp a urmat o anchetă în profunzime din partea CE. Ambele companii au rafinării în Polonia, iar Orlen activităţi în mai multe state din Europa Centrală şi de Est şi în ţările baltice. Aprobarea din partea Comisiei a venit cu mai multe condiţii, notează Emerging Europe. Astfel, PKN Orlen va trebui să vândă 30% din rafinăria Lotos, nouă depozite de combustibil, 389 de benzinării din Polonia, participaţia de 50% pe care Lotos o deţine la un parteneriat cu BP care produce combustibil pentru avioane şi două uzine de bitum poloneze. 

Orlen are peste 2.600 de benzinării în Polonia şi în regiune, iar Lotos 500 doar local. Anul trecut, Orlen şi-a deschis prima benzinărie în Slovacia sub brandul Benzina.

Mai multe detalii pe www.zf.ro

„Accesul la combustibili la preţuri competitive este important pentru companii şi consumatori“, a declarat vicepreşedintele executiv al CE Margrethe Vestager când a anunţat decizia privind Orlen şi Lotos. „Putem aproba achiziţia Lotos de către PKN Orlen deoarece angajamentele extinse oferite de PKN Orlen vor asigura că pieţele poloneze relevante rămân deschise şi competitive şi că fuziunea nu va conduce la preţuri mai mari sau la mai puţine opţiuni privind combustibili şi produsele conexe.“ De când a venit la putere în 2015, partidul Lege şi Justiţie (PiS) a căutat să mărească rolul statului în economie, reducând în acelaşit imp importanţa investitorilor străini. Pe frontul energetic, Polonia face eforturi de a-şi diversifica sursele pentru a-şi reduce dependenţa de gazele naturale importate din Rusia, o ţară pe care Varşovia o consideră neprietenoasă. Luna aceasta, Polonia a sărbătorit primirea transportului de gaze natural lichefiate cu numărul 100, GNL făcând parte din strategia de îndepărtare de influenţa Rusiei. PGNiG este o piesă importantă în această strategie. O altă proprietate de business importantă a statului polonez este banca PKO BP, cel mai mare creditor din ţară. 

În Ungaria, în ultimii ani compania de energie electrică MVM şi-a întărit rolul pe care-l are pe piaţa locală şi din regiune. În august 2019, compania a devenit singurul proprietar al Companiei Naţionale de Utilităţi Publice (NKM) printr-o majorare de capital. Anterior, pe lângă MVM, acţionari la NKM mai erau Banca Ungară de Dezvoltare , controlată de stat, şi statul maghiar. Prin această fuziune, MVM a devenit cel mai mare holding de energie din Ungaria. Ulterior, în toamna anului trecut, holdingul şi-a mărit linia de credit de la Bank of China de la 250 de milioane de euro la 350 de milioane de euro pentru ca apoi să se lanseze într-o serie de achiziţii. Compania a cumpărat în martie M·trai Eromu, operatorul celei de-a doua centrale electrice ca mărime din Ungaria. Achiziţia a fost declarată de guvern ca fiind de „importanţă strategică internaţională“. Luna aceasta, MVM a semnat un acord pentru cumpărarea în întregime a activelor din Cehia ale companiei germane de energie Innogy. Partea ungară a descris înţelegerea ca piatra de temelie a planurilor ca MVM să devină cea mai mare companie de energie din Europa Centrală şi de Est. Într-un interviu pentru Bloomberg luna aceasta, CEO-ul MVM Gyorgy Kubor a declarat că grupul intenţionează să-şi construiască o prezenţă regională printr-o serie de achiziţii şi acorduri înainte de a se lista la bursă. În afara Ungariei, MVM colaborează cu compania de utilităţi sârbă Elektroprivreda Srbije şi cu furnizorul de gaze Srbijagas. Serbia este considerată o poartă către Bosnia, Muntenegru, Macedonia de Nord şi Bulgaria. De asemenea, prin MVM, Ungaria vrea să achiziţioneze o participaţie la un terminal de GNL din Croaţia, despre care Budapesta spune că poate avea un rol strategic în diversificarea importurilor de gaze.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO