• Leu / EUR4.9477
  • Leu / GBP5.8810
  • Leu / USD4.7247
Business Internaţional

În Portugalia jumătate din energie vine din surse regenerabile

În Portugalia jumătate din energie vine din surse regenerabile
10.08.2010, 23:48 45

În urmă cu cinci ani liderii portughezi au promis să reducădependenţa statului de combustibilii fosili importaţi. În acestsens, autorităţile au creionat o serie de proiecte pe energieregenerabilă, utilizând în principal resursele eoliene şihidrologice, dar şi căldura solară şi valurile oceanice, scrie TheNew York Times.
Astăzi, barurile din Lisabona, fabricile din Porto sau staţiunileluxoase din Algarve sunt luminate în principal prin energieregenerabilă.
În acest an, aproape 45% din energia electrică produsă înPortugalia va proveni din surse regenerabile, de la 17% în urmă cucinci ani.
La acest capitol România stă mult mai rău, energia produsă dinsurse regenerabile fiind mult sub 5%.
Producţia energiei eoliene din Portugalia - considerată de AgenţiaInternaţională a Energiei cu sediul la Paris "cu potenţialcompetitiv" - a crescut de şapte ori în ultima jumătate dedeceniu.
În 2011, Portugalia se aşteaptă să devină prima ţară care vainaugura o reţea naţională de staţii de încărcare pentru maşinileelectrice. "Am văzut toate zâmbetele - să ştii că e un vis bun. Nupot să intru în această competiţie. Este prea scump", a spusprimul-ministru Jose Socrates, amintind de modul în care omologulsău italian Silvio Berlusconi s-a oferit în glumă să îiconstruiască un Ferrari electric. Experienţa Portugaliei arată căeste posibil să faci aceste schimbări într-un timp foarte scurt", aspus Socrates.
Potrivit unui studiu realizat de compania Ernst & Young, celemai importante destinaţii pentru investiţiile în energieregenerabilă sunt Statele Unite, China, Germania, India şi Italia.Portugalia ocupă locul zece.
Accidentul petrolier din Golful Mexic a ridicat din nou semne deîntrebare privind riscurile şi costurile imprevizibile pe caretrebuie să le suporte America din cauza dependenţei sale decombustibilii fosili. Preşedintele Barack Obama a expus planul său,potrivit căruia până în 2025, circa 20-25% din energia electrică aStatelor Unite să fie produsă din surse re­generabile. ExperienţaPortugaliei din ultimii cinci ani de­monstrează că un progres rapideste posibil, însă evidenţiază totodată că această tranziţie are unpreţ. Gospodăriile portu­gheze au plătit mult timp pe electricitateaproape dublu faţă de cele din Statele Unite. În ultimii cinci ani,preţurile au cres­cut cu 15%, probabil în parte din cauzaprogramului de ener­gie regenerabilă, potrivit AgenţieiInternaţionale a Energiei.
Deşi un raport din 2009 al agenţiei a descris tranziţia Portugalieicătre energie regenerabilă un "succes re­mar­cabil", acesta adăugacă "nu este încă pe deplin clar înţeles şi apreciat costul, atâtfinanciar, cât şi economic, precum şi im­pactul asupra preţuluienergiei plătit de consumatorul final".

AFACERI DE LA ZERO
Principalele valute BNR - ieri, 13:15
EUR
USD
GBP
CHF
Azi: 4.9477
Diferență: 0,0162
Ieri: 4.9469
Azi: 4.7247
Diferență: -0,4803
Ieri: 4.7475
Azi: 5.8810
Diferență: 1,2708
Ieri: 5.8072
Azi: 4.7380
Diferență: 0,2836
Ieri: 4.7246