Business Internaţional

În prag de alegeri, Orban semnalează un început de austeritate în timp ce pune presiune pe bănci pentru a-şi continua seria de cadouri electorale

În prag de alegeri, Orban semnalează un început de...

Autor: Catalina Apostoiu

24.12.2021, 00:05 249

Guvernul maghiar a decis să amâne investiţii de 755 miliarde de forinţi (2,05 miliarde de euro) anul viitor pentru a reduce deficitul guver­na­men­tal şi a întări finanţele după aver­tismente repetate din partea băncii centrale a ţării că riscurile la adresa economiei sunt în creştere. Decizia a venit după ce premierul ma­ghiar Viktor Orban a cerut o în­gheţare a do­bân­zilor la creditele ipo­tecare în în­cer­carea de a-şi creşte rata de sus­ţi­nere înaintea alegerilor de anul viitor, mă­sura provocând cel mai pu­­ternic de­clin al acţiunilor celei mai mari bănci a ţării de la începutul pan­demiei.

Guvernul ungar a anunţat că va amâna investiţii de 2,05 miliarde de euro, măsură necesară pentru reducerea deficitului bugetar pe 2022 la 4,9% din PIB, de la ţinta iniţială de 5,9%, relatează Reuters.

Bugetul Ungariei a înregistrat un deficit record de 1.000 mld de forinţi în noiembrie, pe fondul unei creşteri puter­nice a cheltuielilor preelec­torale în condiţiile în care ulti­mele son­daje indicau că opoziţia unită se află uşor înaintea partidului Fidesz al lui Orban.

Anunţul urmează unei decizii luate la începutul acestei luni de amânare a unor investiţii publice de alte 350 miliarde de forinţi în acest an, cât şi de suspendare a discuţiilor privind preluarea aeroportului din Budapesta de către stat.

Guvernul arată că deciziile vor crea spaţiu fiscal pentru finanţarea altor măsuri.

Guvernatorul băncii centrale ungare Gyorgy Matolcsy avertizase guvernul că riscurile la adresa economiei sunt în creştere, Ungaria înregistrând un dublu deficit, bugetar şi de cont curent.

Cu o zi în urmă, guvernul ungar anunţase că va limita dobânzile creditelor ipotecare la nivelurile din luna octombrie pe o perioadă de şase luni începând cu luna ianuarie, potrivit Bloomberg. Premierul a limitat deja preţurile carburanţilor şi s-a lăudat cu majorarea pensiilor şi salariului minim înaintea alegerilor din aprilie anul viitor.

Ultima măsură, privitoare la creditele ipotecare, este menită să diminueze presiunea asupra familiilor în contextul accelerării inflaţiei, a susţinut Orban. „Trebuie să creăm o nouă linie de apărare. Vom îngheţa dobânzile pentru gospodării“. Acţiunile OPT Bank au scăzut cu 7,6% în urma anunţului, cel mai puternic declin din martie 2020, trăgând în jos indicele de referinţă BUX cu 2,9%.

Dobânda Bubor pe trei luni, de referinţă pentru majoritatea ipotecarelor cu dobândă variabilă, s-a situat la aproximativ 2% la sfârşitul lunii octombrie, însă de atunci s-a apropiat de 4% în urma unei serii de majorări ale dobânzii de referinţă a băncii centrale.

Potrivit datelor băncii centrale, 36% dintre creditele ipotecare rezidenţiale aveau dobânzi variabile în iunie 2021. În octombrie, volumul creditelor ipotecare rezidenţiale se ridica la 4.500 miliarde de forinţi (13,9 miliarde de dolari).

Banca centrală a refuzat să comenteze asupra modului în care decizia lui Orban îi va afecta campania de înăsprire a politicii monetare.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO