• Leu / EUR4.9449
  • Leu / GBP5.7845
  • Leu / USD4.8088
Business Internaţional

În pragul colapsului: Argentina este pe cale să intre pentru a 9-a oară în incapacitate de plată

În pragul colapsului: Argentina este pe cale să intre pentru a 9-a oară în incapacitate de plată

Proteste în Argentina în mijlocul carantinei naţionale.

Autor: Alex Ciutacu

07.05.2020, 15:45 803

Argentina se află în pragul colapsului, întrucât este pe cale să intre în incapacitate de plată luna aceasta pentru a noua oară în istoria ţării, potrivit analiştilor citaţi de CNBC.

Guvernul se află în negocieri dure cu creditorii internaţionali, în contextul în care politicienii au propus un plan de restructurare a datoriei externe de 65 miliarde dolari luna trecută.

Oferta expiră vineri şi a fost deja respinsă de mai mulţi manageri de active importanţi.

Într-o situaţie separată, o perioadă de graţie acordată pentru plata unor dobânzi de 500 milioane dolari pentru trei emisiuni de obligaţiuni diferite se încheie în data de 22 mai.

Dacă până atunci guvernul nu ajunge la o altă înţelegere cu creditorii şi nu efectuează plăţile, Argentina ar putea ajunge în incapacitate de plată pentru a treia oară în doar două decenii.

Colapsul vine la doar cinci luni după ce Alberto Fernandez a devenit preşedintele Argentinei.

Ţara este în carantină naţională din 20 martie şi s-a confruntat cu o recesiune adâncă în ultimii doi ani, cu o inflaţie extrem de ridicată şi cu o criză a datoriei din ce în ce mai presantă.

Cât de aproape este colapsul

La începutul săptămânii, Martin Guzman, ministrul Economiei, a declarat pentru FT că Argentina este pregătită să intre în incapacitate de plată pe datoria de 65 miliarde dolari dacă investitorii nu sunt de acord cu termenii propuşi.

Acesta a dat vina pe pandemie pentru inabilitatea Argentinei de a-şi plăti datoriile.

„Aşa cum anticipam, ne aşteptăm ca Argentina să aleagă incapacitatea de plată care poate atribuită efectelor Covid-19 asupra recesiunii deja existente”, a explicat Jimena Blanco, expert pe regiunea Americii Latine în cadrul firmei de consultanţă Verisk Maplecroft.

Ea spune că previziunile arată o probabilitate de 89% ca ţara să intre în incapacitate de plată până la finalul anului, pentru a noua oară în istorie.

Săptămâna acasta, guvernul a publicat pe site-ul Ministerului Economiei câteva detalii legate de discuţiile cu creditorii care au început în decembrie 2019.

„Pentru noi, asta confirmă strategia politică a guvernului. O vedem ca pe o pregătire a terenului, astfel încât să poată avea un răspuns politic pentru populaţie când incapacitatea de plată va lovi”, a spus Blanco.  

AFACERI DE LA ZERO
Principalele valute BNR - ieri, 13:15
EUR
USD
GBP
CHF
Azi: 4.9449
Diferență: 0,002
Ieri: 4.9448
Azi: 4.8088
Diferență: 1,5629
Ieri: 4.7348
Azi: 5.7845
Diferență: 0,7612
Ieri: 5.7408
Azi: 4.9770
Diferență: 0,8674
Ieri: 4.9342