Business Internaţional

În Rusia sunt 110.000 oameni de afaceri în închisoare. Putin vrea să-i elibereze ca să stimuleze economia

În Rusia sunt 110.000 oameni de afaceri în închisoare....

Autor: Marius Oncu

09.08.2013, 14:27 2564

Peste 110.000 de persoane sunt închise în Rusia pentru "delicte economice", din circa trei milioane de liber-profesionişti şi proprietari de afaceri mici şi mijlocii. Alţi 2.500 de oameni se află în închisoare în aşteptarea proceselor pentru infracţiuni din această categorie, precum fraudă, delapidare, fals şi evaziune fiscală, potrivit unui articol postat pe blogul cotidianului american New York Times (NYT).

În contextul încetinirii economiei Rusiei, preşedintele Putin a elaborat un plan pentru a resuscita activitatea economică: eliberarea unora dintre oamenii de afaceri din închisori.

"Aşa ceva poate fi de înţeles în contextul situaţiei din Rusia", a declarat Boris Titov, consilier al lui Putin responsabil de supravegherea programului de amnistie.

Măsura preşedintelui rus este, chiar şi după standardele recesiunii globale, o încercare neobişnuită de a revigora economia, scrie NYT.

Amnistia este necesară, afirmă Titov, pentru că guvernul a reacţionat "prea agresiv" în privinţa ameninţării crimei organizate şi inechităţii privatizărilor, intentând procese prea uşor în timpul primilor 12 ani în care Putin a deţinut puterea ca preşedinte şi premier.

Economia Rusiei are, într-adevăr, nevoie de ajutor, scrie cotidianul american, după ce în primul trimestru creşterea a încetinit la 1,6% din cauza evoluţiei preţului petrolului. În acest climat economic, puţini ruşi sunt dispuşi să deschidă o nouă afacere, care să creeze locuri de muncă şi venituri pentru guvern.

Putin a transmis unor directori de companii prezenţi la un forum economic, inclusiv Michael Corbat de la Citigroup şi Jeffrey Immelt de la General Electric, că eliberarea oamenilor de afaceri ar ajuta economia.

În 2010, poliţia a investigat aproape 276.500 de "delicte economice", potrivit biroului procurorului general al Rusiei. Datele arată că infracţiuni precum furturile cu intrare prin efracţie şi tâlhăriile sunt anchetate într-o măsură mai redusă decât delictele economice.

Coloniile penale din Rusia, lagăre înconjurate cu sârmă ghimpată în regiuni izolate, seamănă în prezent destul de bine cu cele din anii '60, când Aleksandr Soljeniţîn a scris Arhipelagul Gulag. În prezent, însă, unul din zece deţinuţi este un fost om de afaceri, bancher sau a ocupat o funcţie de conducere într-o companie.

Majoritatea antreprenorilor care se află în închisori nu au fost încarceraţi din motive politice. Pedepsele acestora au legătură cu natura corupţiei din Rusia, afirmă directorul Transparency International Rusia, Elena Panfilova.

În mod obişnuit, practicile de corupţie frecvente la nivel global implică poliţişti şi alţi reprezentanţi ai statului care cer mită pentru a permite afacerilor să opereze. În aceste cazuri, interesele oamenilor de afaceri şi oficialilor corupţi coincid în privinţa faptului că ambele părţi vor ca afacerea să meargă bine.

În Rusia, însă, poliţia câştigă de pe urma arestării unor oameni de afaceri, scrie NYT.

Poliţia poate cere mită unui rival pentru a-l scăpa de concurenţă, poate cere familiei arestatului să plătească răscumpărare sau poate confisca bunuri pe care le vinde. Promovarea depinde de o cotă neoficială de arestări. Poliţiştii care confiscă afaceri au devenit atât de comuni în societatea din Rusia încât şi-au câştigat porecla de "vârcolaci cu epoleţi".

În prima lună a programului de amnistie, în derulare deja de jumătate de an, au fost eliberaţi 13 deţinuţi.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Urmează ZF Bankers Summit'24