Business Internaţional

În SUA, criza de lemn pentru construcţii este atât de mare încât preţul cherestelei a crescut cu 300%. Efectele se vor simţi în întreaga lume, dar în special în Europa

Importurile de cherestea ale Americii ar trebui să crească cu 15% anul acesta pentru a satisface cererea, iar o mare parte din lemnul importat este aşteptat să vină din Europa, spun specialiştii.

Importurile de cherestea ale Americii ar trebui să crească cu 15% anul acesta pentru a satisface cererea, iar o mare parte din lemnul importat este aşteptat să vină din Europa, spun specialiştii.

Autor: Bogdan Cojocaru

08.05.2021, 12:31 69821

♦ Preţurile exagerate riscă să frâneze avansul pieţei locuinţelor, care în ultimul timp a fost unul din principalele motoare ale revenirii celei mai mari economii a lumii din pandemie ♦ O infestare masivă a pădurilor, nu numai în SUA, ci în mai multe regiuni ale lumii, cu micul cărăbuş de pin nu face decât să se agraveze pe măsură ce iernile devin mai calde ♦ Scumpirile sunt urmărite cu atenţie de strategii pieţelor financiare deoarece se adaugă unor presiuni inflaţioniste deja evidente care vor influenţa politica monetară a băncii centrale americane ♦ Cu o penurie de lemn se confruntă şi Australia ♦ Preţurile cresc şi în Noua Zeelandă, datorită cererii mai mari din China ♦ În Marea Britanie, constructorii au avertizat că criza de lemn se va înrăutăţi.

Cheresteaua şi lemnul pentru construcţii se scumpesc în mai multe locuri ale lumii, dar în SUA, unde preţurile cresc zi de zi de câteva luni, se vorbeşte despre o obsesie naţională pentru aceste materii prime şi deja de o penurie.

Cererea puternică pentru lemnul de construcţii şi scumpirile au efecte în toată lumea, inclusiv în Europa.

În SUA, preţurile au crescut până la niveluri nemaivăzute până acum  împinse de o combinaţie de forţe precum capacitatea redusă a fabricilor de cherestea, un boom al renovaţiilor şi apoi o explozie în construcţiile de locuinţe. Preţurile exagerate riscă să frâneze avansul pieţei locuinţelor, care în ultimul timp a fost unul din principalele motoare ale revenirii celei mai mari economii a lumii din pandemiei, după cum scrie Reuters. Apoi, în faţa penuriei de materii prime din lemn, SUA va trebui în cele din urmă să majoreze importurile, mai ales pe cele din Europa, ceea ce va însemna, probabil, o creştere suplimentară a preţurilor şi pe piaţa europeană. România este expor­tator de buşteni şi cherestea, dar şi importă masiv aceste resurse.

În SUA, întregul lanţ de aprovizionare cu cherestea este tensionat, notează Bloomberg. Gaterele nu reuşesc să facă faţă cererii deşi procesează la cadenţă maximă. Între timp, întârzierile în transport şi penuria de muncitori pentru depozite duc la creşterea costurilor, care acum se simte în preţul final, Contractele futuresc pentru cherestea au urcat cu peste 60% anul acesta, iar analiştii nu se aşteaptă ca piaţa să se detensioneze prea curând. Acest lucru înseamnă gaz turnat pe focul preţurilor locuinţelor, ceea ce face ca acestea să-şi piardă din accesibilitate pentru o mare parte din populaţie. Iar cine reuşeşte

să-şi cumpere o casă va avea mai puţini bani de cheltuit pe altceva, adică circuitul venitu­rilor şi creditului se restrânge. Scumpirea lemnului a adăugat un cost suplimentar mediu de peste 24.000 de dolari la preţul unei locuinţe noi. Asociaţiile din industrie şi politicieni au cerut administraţiei Biden să intervină în actuala criză de lemn.  „Fiecare parte din lanţul de aprovizionare are diferite probleme“, spune Brooks Mendell, analist la Forisk Consulting. Situaţia actuală con­trastează cu ce se întâmpla în urmă cu doar câţiva ani. În 2019, cererea slabă a forţat restricţii de producţie şi închideri de fabrici de cherestea la unele dintre cele mai mari companii, precum Canfor şi West Fraser Timber. Cea din urmă este cel mai mare furnizor de cherestea la nivel mondial. Gaterele nu reuşesc să satisfacă cererea şi pentru că există o criză de muncitori calificaţi. În aceste condiţii, producătorii au fost prinşi pe picior greşit de explozia neaşteptată a pieţei provocată de pandemie.

La începutul crizei din sănătate, „gaterele au încetat să mai producă“, spune pentru Reuters Dustin Jalbert, analist la Fastmarkets. „Când au văzut 20 de milioane de şomeri, au oprit producţia.“ Oamenii forţaţi de autorităţi să stea acasă şi-au redescoperit pasiunea pentru renovări sau construit, apoi au simţit nevoia de locuinţe mai mari. Cotaţiile che­restelei au crescut cu 300% de la izbucnirea pandemiei şi acum sunt la niveluri record. Industria de profil este ameninţată şi de vremea extremă şi de schimbările climatice.

Şi incendiile de pădure devin un pericol tot mai mare. Apoi, o infestare masivă a pădurilor, nu numai în SUA ci în mai multe regiuni ale lumii, cu micul cărăbuş de pin nu face decât să se agraveze pe măsură ce iernile devin mai calde. Deocamdată, invazia din Europa ajută la creşterea stocurilor de lemn în SUA anul acesta deoarece copacii bolnavi trebuie tăiaţi. Importurile de cherestea ale Americii ar trebui să crească cu 15% anul acesta pentru a satisface cererea, iar o mare parte din lemnul importat este aşteptat să vină din Europa, spun specialiştii.

Companiile din industria de profil o duc bine. Constructorul de locuinţe DR Horton a raportat dublarea profitului trimestrial. Vânzările de locuinţe noi au explodat luna trecută cu aproape 30%, ritm nemaivăzut din 2006, anul de dinaintea imploziei pieţei imobiliare. Scumpirile sunt urmărite cu atenţie de strategii pieţelor financiare deoarece se adaugă unor presiuni inflaţioniste deja evidente care vor influenţa politica monetară a băncii centrale americane. Iar Fed dă, de obicei, tonul pieţelor din întreaga lume. Cu o penurie de lemn se confruntă şi Australia. Preţurile cresc şi în Noua Zeelandă, datorită cererii mai mari din China. În Marea Britanie, constructorii au avertizat că criza de lemn se va înrăutăţi. Penuria de lemn se adaugă deficitelor de materii prime şi produse de pe alte pieţe, cum ar fi cea a cafelei, a cauciucului sau a semiconductorilor.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO