În condiţiile în care marii sponsori corporate bat în retragere, companiile mai mici sar în ajutor pentru a acoperi golurile de finanţare a festivalurilor comunităţilor LGBTQ din SUA, scrie The New York Times.
Luna trecută, Ryan Jones, proprietarul unei mici afaceri din San Francisco, s-a văzut nevoit să adreseze celorlalţi comercianţi un apel neaşteptat. Festivalul San Francisco Pride întâmpina probleme şi avea nevoie de ajutorul lor.
Businessul lui Jones, o brutărie pe nume Hot Cookie, nu sponsorizase niciodată festivalul anual care celebrează viaţa LGBTQ. Însă când a aflat că firme mari ca Anheuser-Busch şi Comcast nu-şi reînnoiesc contractele de sponsorizare, creând un deficit de finanţare de peste 1 milion de dolari, Jones s-a simţit obligat să acţioneze.
El şi partenerul său de business s-au angajat să doneze 5% din vânzări pentru evenimentul din acest an. Jones şi-a promis de asemenea să încerce să determine şi alte businessuri locale să facă ceva similar.
Evenimentele Pride întâmpină dificultăţi în întreaga Americă. Marile companii îşi retrag finanţarea pentru festivaluri, parţial ca urmare a restrângerii iniţiativelor de diversitate, tendinţă accelerată în a doua administraţie Trump. Drept reacţie, businessurile locale încearcă să acopere o parte din deficit. Mulţi văd acest lucru ca mod de a susţine nu doar persoanele LGBTQ, ci şi ceea ce evenimentele anuale înseamnă pentru economiile lor locale.
În San Francisco, festivalul Pride a devenit un puternic motor economic, generând o sumă estimată la 350 milioane dolari în 2015, ultimul an în care autorităţile oraşului au realizat un studiu privind impactul său economic. Acum, multe businessuri locale se tem cu privire la impactul unei posibile restrângeri a festivalului.
Twin Cities Pride, din Minneapolis şi St. Paul, a înregistrat o scădere cu 690.000 dolari a finanţării din partea companiilor mari în 2025. Donaţiile venite din partea micilor afaceri, persoanelor individuale şi organizaţiilor non-profit au acoperit aproape această scădere a finanţării.
Unii văd focusul reînnoit pe companii mici ca pe o întoarcere la rădăcinile festivalurilor. În anii ’70 şi ’80, festivalurile s-au bazat pe donaţii din partea persoanelor individuale şi micilor afaceri. Rolul acestora a fost pus în umbră la sfârşitul anilor ’80 şi începutul anilor ’90, când mari corporaţii ca Absolut Vodka şi IKEA au încercat să profite de puterea de a cheltui în creştere a comunităţii LGBTQ, arată Marc Robert Stein, istoric la San Francisco State University.
Acum, retragerea marilor sponsori se face simţită, însă este o lovitură mai puţin dură pentru paradele mai restrânse, care se bazează de multă vreme pe parteneriate locale.
Şi totuşi, în pofida potenţialului legat de clădirea unor relaţii mai strânse cu parteneri locali, marile festivaluri Pride nu vor funcţiona probabil fără sponsori mari, cel puţin pe termen scurt.
În San Francisco, ce s-a confruntat cu un deficit de finanţare de peste 1 milion de dolari în martie, rolul jucat de micile afaceri în atragerea de fonduri a fost important. Însă mari companii locale ca Salesforce şi Levi’s au avut cel mai mare impact în reducerea deficitului respectiv la 180.000 de dolari.