Business Internaţional

În ţările bogate, inflaţia îi bântuie pe investitorii de pe pieţele financiare în timp ce în economiile sărace creşterile de preţuri îi sperie pe cumpărătorii din pieţele de alimente

Inflaţia din Turcia a atins 16% în februarie 2021, în timp ce lira turcească şi-a pierdut jumătate din valoare faţă de dolar de la începutul anului 2018. Foto: Hepta

Inflaţia din Turcia a atins 16% în februarie 2021, în timp ce lira turcească şi-a pierdut jumătate din valoare faţă de dolar de la începutul anului 2018. Foto: Hepta

Autor: Bogdan Cojocaru

14.03.2021, 17:30 9338

♦ Unele state exportatoare sunt emergente, însă exporturile le sunt adesea limitate la câteva categorii de produse sau materii prime ♦ Economia Turciei creşte dopată cu credit ieftin, care împinge în sus preţurile produselor şi serviciilor de consum ♦ În India, preţurile cărnii de pui vor creşte, probabil, cu 18-20% în următoarele 6-8 luni l În China, preţurile la producător au început deja să urce.

Pieţele financiare din lumea bogată sunt bântuite de un spectru care a stat retras mult timp: inflaţia. Însă în economiile mai sărace, inflaţia, adică scumpirile, sperie deja cumpărătorii în târgurile din sate şi oraşe.

Cotaţiile petrolului au crescut cu 75% din noiembrie. Cuprul, folosit la orice are componente electrice, este tranzacţionat la niveluri nemaivăzute de un deceniu. Iar alimentele se scumpesc, la nivel mondial, în fiecare lună începând cu mai, scrie Bloomberg.

Acest lucru este bun pentru exportatori. Unele state exportatoare sunt emergente, însă exporturile le sunt adesea limitate la câteva categorii de produse sau materii prime. Altfel, consumul este acoperit din importuri. 

Turcia este o astfel de ţară. Acolo, inflaţia a ajuns la 16% în februarie, în timp ce lira turcească şi-a pierdut jumătate din valoare faţă de dolar de la începutul anului 2018.

Pe Gulay Avsar acest lucru o afectează profund. Merge des la târgul din cartier, unde preţurile sunt mai mult decât rezonabile dacă sunt comparate cu alte pieţe din Ankara. Dar chiar şi acolo are probleme din ce în ce mai mari în a-şi cumpăra tot ce i-ar trebui. Brânza şi uleiul de măsline par să se scumpească pe zi ce trece.

„Este a treia oară când vin să cumpăr brânză şi plec cu mâna goală din cauza preţurilor“, se plânge femeia de 65 de ani. „Toate s-au scumpit atât de mult!“ Turcia avea probleme cu inflaţia şi înainte de pandemie. Însă acum, când veniturile sunt ameninţate, scumpirile se simt mai puternic. Aceasta deşi guvernul se laudă cu una dintre cele mai mari creşteri economice din lume. Economia creşte dopată cu credit ieftin, care împinge în sus preţurile produselor şi serviciilor de consum. Inflaţia accelerată şi deprecierea lirei înseamnă că oameni precum Avsar îşi văd puterea de cumpărare a pensiei din ce în ce mai mică. „Uleiul de măsline valorează cantitatea sa în aur. Ulei ar trebui să ofere iubitul iubitei pentru a o impresiona“, spune sarcastic Ahmet, un alt cumpărător.

Pentru India, una dintre cele mai populate ţări din lume, analiştii prevăd accelerarea inflaţiei în următoarele luni din cauza preţurilor mai mari ale fructelor, legumelor şi cărnii de pui. La scumpiri contribuie oferta slabă.

Preţurile cărnii de pui vor creşte, probabil, cu 18-20% în urmă­toarele 6-8 luni. Şi laptele se scumpeşte datorită costurilor mai mari. În China, preţurile la producător au început deja să urce. Şi deoarece China este fabrica econo­miei mondiale şi cel mai mare exportator, ea îşi va exporta inflaţia în întreaga lume.

În lumea dezvoltată, inflaţia este deocamdată doar o fantomă, dar, spun unii, una care poate deveni periculoasă. În SUA, cea mai mare economie a lumii, economişti precum Lawrence Summers, fost secretar al Trezoreriei, spun că următorul vaccin economic cu stimulente fiscale va crea presiuni inflaţioniste destabilizatoare. Chiar şi The Economist scrie că noul program de stimulare economică, unul uriaş, şi politica monetară laxă „pot dezlănţui cea mai mare frică a pieţelor“, accelerarea inflaţiei, care poate reduce valoarea unor active.

La creşterea preţurilor contribuie şi ceea ce unii cred că este un nou superciclu al materiilor prime, yieldurile mai mari şi prognozele de creştere economică optimiste. CNBC a concluzionat că inflaţia s-ar putea să se fi doar încălzit în februarie, dar ar putea să devină fierbinte în mai. Însă investitorii nu sunt convinşi că accelerarea inflaţiei este o tendinţă care să dureze. Lor le convine situaţia în care atât înflaţia, cât şi dobânzile stau jos.

În zona euro, inflaţia a revenit în teritoriul pozitiv în ianuarie ñ o rată anuală de 0,9%, cea mai mare din august 2020, în timp ce ţinta urmărită de BCE este de 2%. Iar preşedinta băncii centrale Christine Lagarde a spus recent că indicatorul preţurilor ar putea ajunge acolo până la sfârşitul acestui an, însă doar datorită unor factori excepţionali (până acum unul a fost reducerea de TVA în Germania), iar acest lucru nu va influenţa politica monetară. Şi agenţia de rating Fitch apreciază că inflaţia se va domoli pe la mijlocul acestui an.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO