Business Internaţional

În timp ce BCE dă asigurări că va acţiona dacă este necesar pentru protejarea creşterii economice, companiile europene sunt tot mai convinse că vine recesiunea, iar Trump atacă moneda euro

Preşedintele american Donald Trump a atacat explicit importurile de maşini nemţeşti, de vin franţuzesc şi moneda euro.

Preşedintele american Donald Trump a atacat explicit importurile de maşini nemţeşti, de vin franţuzesc şi moneda euro.

Autor: Bogdan Cojocaru

12.06.2019, 20:20 1131

Riscul este ca diminuarea comenzilor pentru industrie să descurajeze companiile să facă angajări şi să investească, frânând astfel şi mai mult creşterea economică.

În faţa ameninţărilor atacurilor protecţioniste ale Americii şi a semnalelor că în comerţul global se formează blocaje serioase, oficialii de la BCE se grăbesc să dea asigurări că banca centrală a zonei euro este pregătită să acţioneze pentru a proteja economia. Între timp, companiile europene au început să ia în considerare tot mai mult venirea unei recesiuni în viitorul apropiat, iar analiştii spun că sectorul serviciilor nu va mai putea susţine mult timp creşterea economică, slăbită de turbulenţele din industrie.

Din SUA, preşedintele american Donald Trump a atacat euro spunând că moneda unică este subevaluată şi că din cauza aceasta Europa este inundată cu turişti, mai ales americani.

Industria europeană are probleme şi există riscul ca acestea să se propage în alte părţi ale economiei, făcând mai acută încetinirea deja îngrijorătoare din Uniunea Europeană şi mai ales din zona euro. Pe pieţe şi la BCE cresc îngrijorările că sectorul serviciilor nu va mai putea contrabalansa declinul general din industria manufacturieră, scrie Bloomberg. Acest lucru ar submina creşterea angajărilor şi cererea internă, principalii stâlpi care susţin încrederea în perspectivele zonei euro.

Iar încrederea investitorilor din zona euro s-a deteriorat accentuat în iunie din cauza agravării tensiunilor comerciale dintre SUA şi China, cele mai mari economii ale lumii, arată un indicator al firmei de cercetare Sentix. Acest indicator a scăzut de la 5,3 puncte în mai la -3,3 puncte în iunie. Pentru Germania, cea mai mare economie europeană, indicatorul a intrat în teritoriul negativ pentru prima dată după martie 2010, sugerând că acolo este foarte probabilă venirea unei recesiuni.

Rezistenţa din alte sectoare cum sunt transporturile şi tehnologia a ajutat la amortizarea şocului din industrie, cauzat de tensiunile comerciale, de cererea mai slabă din China şi de turbulenţele din industria auto. Însă serviciile nu pot rămâne mult timp imune, iar îngrijorările se infiltrează la cele mai înalte niveluri ale instituţiilor europene. Săptămâna trecută, preşedintele BCE Mario Draghi a spus despre această infiltrare că este „o chestiune importantă“ care-i motivează pe colegii săi să se gândească la posibilitatea tăierii dobânzilor. Ieri, guvernatorul Băncii Franţei Francois Villeroy de Galhau a declarat că oficialii BCE sunt pregătiţi să acţioneze dacă economia încetineşte accentuat. Anterior, guvernatorul băncii centrale a Finlandei  Olli Rehn şi şeful băncii centrale a Slovaciei Peter Kazimir au asigurat separat că BCE este pregătită să combată orice încetinire care ar putea-o împiedica să restabilească stabilitatea preţurilor. Kazimir a transmis un mesaj încurajator, spunând că „nu vedem motive pentru care ar trebui să vorbim de recesiune sau deflaţie“.

Pentru Nicola Nobile, economist la Oxford Eco­nomics, vestea bună este că „cererea internă rămâ­ne rezistentă la toţi aceşti factori externi“, însă el aver­tizează că această situaţie nu poate dura la nesfârşit.

Riscul este ca diminuarea comenzilor pentru industrie să descurajeze companiile să facă angajări şi să investească, frânând astfel şi mai mult creşterea economică. În aceste condiţii, încrederea firmelor şi consumatorilor ar putea slăbi, efectul fiind reducerea cererii pentru credite. Deocamdată, sursa problemelor pentru industria manufacturieră este în Germania. Serviciile, care reprezintă trei sferturi din PIB-ul zonei euro, rezistă, dar sunt puse la încercare. Turbulenţele din comerţul mondial au lovit deja piaţa transportului de marfă aerian, cantitatea transportată scăzând cu aproape 5% în ultimul an. Deutsche Lufthansa renunţă la o parte din servicii în acest trimestru şi următorul. În Spania, transportatorii cu camionul au început să simtă o uşoară încetinire a cererii din partea clienţilor din Franţa şi Germania. Propagarea problemelor din industrie în alte sectoare s-ar putea să rămână doar la stadiul de teamă. Problemele Germaniei sunt specifice, provenind mai ales din sectorul auto. Businessul german este pu­ternic orientat spre export, fiind astfel vulnerabil la per­turbările din comerţul mondial. Însă companiile euro­pene anticipează tot mai mult o recesiune în viitorul apropiat. Că ceva este în neregulă cu afacerile lor o arată pierderile legate de datoriile neperfor­man­te, care au crescut semnificativ în 2018, notează Reuters.

Firmele au raportat pentru anul trecut astfel de pierderi echivalente cu 2,3% din venituri. În 2017, raportul era de 1,7%, potrivit unei analize Intrum. Jumătate din companiile participante la studiu au spus că o recesiune este iminentă în următorii cinci ani, doar 30% crezând că în ţările lor nu va veni recesiunea. Circa 18% dintre ele cred că economiile lor sunt deja în recesiune. În sudul Europei, în Italia şi Grecia, marea majoritate a firmelor  (84%, respectiv 93%) cred că recesiunea este iminentă.

În Austria, Germania şi Danemarca, ponderea este  mai mică de 35%. Creditele neperformante reprezintă bani împrumutaţi pentru care debitorul nu a efectuat plăţile programate într-o perioadă specifică.

Din SUA, preşedintele Trump a atacat moneda euro, dând vina pe politica monetară laxă a BCE pentru numărul mare de turişti care vin în Europa. Atuul Europei ar fi, spune Trump, euro subevaluat. SUA sunt cea mai mare sursă de turişti străini pentru Europa. Bloomberg, calculând valoarea euro şi a dolarului în funcţie de paritatea puterii de cumpărare, îi dă dreptate preşedintelui. Trump n-a ratat momentul nici pentru a ataca banca centrală americană (Rezerva Federală - Fed) pentru dobânzile „ridicol“ de mari, notează Euractiv.

„Aceasta se întâmplă pentru că euro şi alte monede sunt devalorizate în raport cu dolarul, punând SUA într-un dezavantaj mare. Dobânzile Fed sunt mult prea mari, venind împreună cu înăsprirea catitativă ridicolă. Ei n-au habar de nimic“, a scris Trump pe Twitter. BCE a semnalizat săptămâna trecut că politica sa monetară laxă nu se apropie de sfârşit tocmai din cauza politicilor lui Trump.

Mesajul lui Trump reînvie temerile că acesta va porni un război valutar pe lângă cel comercial contra Chinei, maşinilor nemţeşti şi, mai nou, vinurilor franţuzeşti. Analiştii cred că doar prin vorbe preşedintele poate influenţa cursul monedei americane în sensul dorit. Un dolar mai slab, dacă duce la întărirea euro, reprezintă veşti rele pentru exportatorii europeni  deoarece un euro puternic le face exporturile mai scumpe pe pieţele internaţionale.

 
 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO