Business Internaţional

În timp ce Bulgaria are şanse solide de a trece la euro în 2023, Ungaria nici nu se gândeşte să intre în zona euro

În timp ce Bulgaria are şanse solide de a trece la euro...

Autor: Catalina Apostoiu

27.01.2020, 21:05 874

Kristalina Georgieva, director general al Fondului Monetar Internaţional, a declarat în weekend că aderarea Bulgariei la zona euro „în 2023 este pe deplin realizabilă“, potrivit Le Figaro.

Şefa FMI a afirmat că a discutat acest subiect cu preşedinta Băncii Centrale Europene (BCE) Christine Lagarde la forumul din Davos. „Christine Lagarde vede o evoluţie pozitivă în ceea ce priveşte Bulgaria. Aceasta se aşteaptă ca proiectele de aderare la zona euro să se realizeze potrivit aşteptărilor“. „Obiectivul aderării în 2023 este perfect realizabil“, a estimat şefa FMI.

Ministrul bulgar de finanţe Vladislav Goranov a anunţat recent că Bulgaria ar urma să adere mai devreme de luna aprilie la ERM II, antecamera euro. Bulgaria, cel mai sărac stat membru al UE, îşi menţine moneda, leva, raportată la euro din 1999, la un curs fix. Mecanismul ERM II prevede că moneda unei ţări poate fluctua într-un interval de mai mult sau mai puţin 15% în timpul celor doi ani ce preced adoptarea euro.

Bulgaria aplică din 1997 un regim de austeritate bugetară ce-i permite să menţină indicatorii macroeconomici stabili şi un nivel scăzut al datoriei publice. „Bulgaria are interes să intre în zona euro pentru a se putea baza pe capacitatea de protecţie“ a BCE în condiţiile în care „lumea devine din ce în ce mai turbulentă“, a subliniat Kristalina Georgieva.

Spre deosebire de Bulgaria, Ungaria nu are un calendar exact în ceea ce priveşte trecerea la euro, potrivit Daily News Hungary. La începutul lunii ianuarie, premierul ungar Viktor Orban a declarat că introducerea euro în Ungaria ar avea consecinţe fatale pentru că ar duce la creşterea preţurilor.

Recent, banca centrală a Ungariei a specificat într-un nou studiu condiţiile introducerii monedei unice. Potrivit studiului, există câteva probleme care  fac imposibilă trecerea la euro în anii următori. „Convergenţa şi dezvoltarea durabilă a Ungariei în următorii ani nu sunt posibile decât cu o zonă euro de succes“, se precizează în raport.

Gyorgy Matolcsy, guvernatorul băncii centrale, a subliniat că prin aderarea la UE, Ungaria şi-a asumat de asemenea responsabilitatea introducerii euro cât mai curând posibil. Matolcsy a adăugat că introducerea euro nu reprezintă linia de finish pentru ţara sa, ci începutul unei dezvoltări mai eficiente şi mai rapide a ţării.

Indiferent dacă va întruni sau nu condiţiile lipsă, Ungaria nu va introduce euro până în 2025.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO