Business Internaţional

În timp ce clima se comportă mai nebişnuit ca niciodată peste tot pe Glob, un nou studiu confirmă un alt adevăr înfiorător: Resursele naturale ale Terrei sunt consumate în cel mai accelerat ritm

În timp ce clima se comportă mai nebişnuit ca...

Autor: Gabriel Cojan

29.07.2018, 19:03 321

Umanitatea a reuşit să întreacă un nou record, de data aceasta unul negativ. Ne-am consumat resursele de carbon, mâncare, apă, pământ şi cherestea pe un an, în numai 212 zile, scrie TheGuardian.

Acest record, ca rezultat, a dus la mutarea cu două zile mai devreme a zilei în care consumul resurselor naturale va întrece capacitatea naturii de a se regenera. Astfel, „Ziua Depăşirii”(Earth Overshoot Day – n.r. eng.) s-a mutat pe 1 august 2018.

Pentru a rămâne pe o linie de plutire, am avea nevoie de aproape două Pământuri.

Numărătoarea inversă a început în anii ‘70 când populaţia în continuă creştere şi nevoia de resurse foarte mare au împins consumul peste limită.

Acum 30 de ani, se preconiza că Ziua Depăşirii va fi pe 15 octombrie. Acum 20 de ani, pe 30 septembrie. Acum 10 ani, pe 15 august. A existat o mică perioadă de încetinire a consumului dar ritmul a crescut din nou în ultimii doi ani.

Deşi creşterea producţiei de hrană, extragerii de minerale, defrişarea pădurilor şi folosirea combustibilului-fosil aduce avantaje pe termen scurt pentru nivelul de trai al omenirii, consecinţele pe termen lung devin din ce în ce mai vizibile: eroziunea solului, lipsa apei şi distrugerea climatului.

Cu toate acestea, situaţia se poate remedia. Cercetătorii au ajuns la concluzia că acţiunea politică este mult mai efectivă decât cea personală. Dacă am înlocui 50% din consumul de carne cu o dietă vegetariană, am putea prelungi cu 5 zile data Zilei Depăşirii. Îmbunătăţirea eficienţei în cadrul construcţiilor şi al industriei ar putea face o diferenţă de 3 săptămâni şi reducerea emisiilor de carbon ar da planetei încă 5 zile.

Alte studii din ultimii ani au arătat rezultate alarmante: o treime din suprafaţa Pământului este acut degradată, populaţia albinelor cu rol polenizator a scăzut  şi temperaturile de la Polul Nord sunt în creştere.

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO