Business Internaţional

În timp ce familia Orban şi aliaţii premierului ungar acaparează media şi afacerile, doi din cinci tineri maghiari se gândesc să plece din ţară

Premierul maghiar Viktor Orban la un summit al Uniunii Europene organizat la Bruxelles

Premierul maghiar Viktor Orban la un summit al Uniunii Europene organizat la Bruxelles

Autor: Bogdan Cojocaru

30.06.2017, 00:06 1014
În timp ce Viktor Orban face campanie împotriva amestecului Bruxelles-ului în politicile interne ale Ungariei, afacerile familiei Orban şi ale prietenilor premierului prosperă şi nu ezită să se înfrupte din fondurile europene, iar media este acaparată de aliaţii partidului de guvernământ. Analiştii avertizează că incertitudinile au ajuns la un punct critic.

Chiar dacă datele macroeconomice arată bine, sondajele de opinie sugerează că aproape 1,2 milioane de unguri intenţionează să muncească în străinătate. Însă în administraţie se pare că este mai bine, deoarece numărul oficialilor de rang înalt din guvern n-a fost niciodată mai mare ca în guvernul Orban.

În săptamâna aceasta s-a încheiat o campanie de „consultare naţională“ lansată de guvernul maghiar şi numită „Să oprim Bruxellesul!“, scrie Budapest Business Journal. Guvernul a descris iniţiativa ca fiind „cea mai de succes consultare naţională din toate timpurile“ în condiţiile în care 99% dintre respondenţi „au întărit poziţia guvernului“, potrivit website-ului guvernamental kormany.hu. Circa 1,7 milioane de persoane au participat, la o populaţie de 9,8 milioane, completând chestionare despre probleme legate de Bruxelles şi migraţie. La evenimentul care a marcat încheierea campaniei, Orban a explicat că „răspunsurile sunt în acord total cu ideea că ungurii nu ar trebui să transfere din control la Bruxelles; nu vor să cedeze mai multe puteri sau competenţe altele în afară de cele specificate în tratatele originale, în documentele de aderare“. CE a criticat în aprilie campania, considerând că întrebările sunt înşelătoare şi prezintă fapte false. El a mai spus şi că miliardarul George Soros dictează unele din politicile aplicate de CE Ungariei, cum ar fi procedura de infringement declanşată în urma refuzului Budapestei de a participa la programul UE de relocare a refugiaţilor.

Între timp, s-a aflat că Adam Matolcsy, fiul guvernatorului băncii centrale Gyorgy Matolcsy, un vechi aliat al lui Orban (şi fost ministru al economiei în guvernul său), a cumpărat compania de publishing New Wave Media Group, care deţine cele mai mari site-uri de ştiri din Ungaria, scrie Reuters. Informaţiile au fost confirmate de publisher. Reuters remarcă faptul că media maghiară este dominată din ce în ce mai mult de apropiaţii lui Orban. Matolcsy a fost ales de premier la conducerea băncii centrale. Un grup de oameni de afaceri care include şi un văr de-al lui Matolcsy a lansat un grup media la scurt timp după ce acesta a venit la conducerea băncii centrale. Grupul a achiziţionat şi consolidat un portofoliu mare de media online, în parte folosind bani de la banca centrală, a descoperit anul trecut o anchetă a Reuters.

Ziarul conservator Magyar Nemzet scrie că o altă companie de-a lui Adam Matolcsy, un producător de mobilă, a primit fonduri europene de 2,5 milioane de forinţi (8.000 de euro) cu puţin timp înainte ca guvernul să lanseze campania „Să oprim Bruxelles-ul!“. Firma Balatoni Butor Ltd. a primit aceşti bani pentru un program de internship. O altă companie de-a lui Adam Matolcsy, Glamorous Ltd., a achiziţionat Balatoni Butor în toamna anului 2015 cu un împrumut primit de la Banca de Credit pentru Creştere (NHB), deţinută de vărul lui György Matolcsy, miliardarul Tamas Szemerey. În afară de media şi producţia de mobilă, Adam Matolcsy, în vârstă de 24 de ani, mai are afaceri în domeniul imobiliar. Mai mulţi oameni de afaceri apropiaţi de premier au devenit cei mai mari acţionari ai băncii MKB Bank la mai puţin de un an de la privatizarea acesteia. MKB Bank este a cincea bancă în funcţie de mărime din Ungaria. Compania de tip holding Konzum, deţinută în parte de Lorinc Meszaros, un aliat de-al lui Orban, a anunţat la începutul acestei luni că va cumpăra 45% din MKB de la fondul de investiţii Metis şi că va achiziţiona încă 4%, dar fără a preciza de unde. Meszaros, primarul satului natal al lui Orban şi prieten apropiat al premierului, mai are participaţii la firme din sectoarele media şi energiei, unde premierul vrea mai multă influenţă din partea investitorilor locali. MKB a scăpat de o mare parte din activele neperformante sub un program de lichidare bancară administrat de banca centrală. Konzum deţine acţiuni la o altă bancă locală, FHB.

Companii deţinute de Meszaros au achiziţionat participaţia majoritară la unitatea maghiară a companiei cehe de inginerie în domeniul energetic Kralovopolska Ria. Compania cehă are experienţă în proiecte nucleare în Cehia şi Slovacia. Orban vrea să extindă cu tehnologie şi bani ruseşti centrala nucleară maghiară Paks.

Investigaţiile de presă maghiare au descoperit că tatăl lui Orban şi fratele mai mic al premierului au firme de construcţii care au participat sau au fost furnizori de materiale în proiecte naţionale sau locale de infrastructură, unele finanţate cu fonduri europene. Lorinc Meszaros este un client frecvent al firmelor familiei Orban.

Şi administraţia de stat prosperă sub conducerea lui Orban. Actuala administraţie are cel mai mare număr de oficiali de top din toate timpurile, scrie index.hu, preluat de Budapest Business Journal. Deşi guvernul are doar 13 ministere, pe lângă miniştrii aferenţi încă 57 de miniştri de stat şi 113 de viceminiştri de stat lucrează în guvern. Numărul mare reflectă câteva promovări, cea mai recentă fiind a lui J·nos S¸li ca ministru fără portofoliu responsabil cu modernizarea centralei nucleare Paks. Cel mai mare număr de oficiali de top se observă la ministerul capacităţilor umane, cu zece miniştri de stat şi 21 de viceminiştri. 

Dacă statul oferă oportunităţi funcţionarilor fideli, populaţia caută un trai mai bun în afară. Un sondaj de opinie efectuat de Publicus la cererea săptămânalului Vas·rnapi HÌrek a găsit că 1,2 milioane de maghiari intenţionează să-şi caute de muncă în afara ţării. Grav este că doi din cinci tineri intenţionează să plece din Ungaria pentru a munci.

În acest context, PwC Ungaria avertizează că gradul de incertitudine economică a atins unul dintre cele mai ridicate niveluri din ultimii zece ani şi mulţi lideri din business se aşteaptă ca o criză sau mai multe să le afecteze operaţiunile în următorul an.

În ceea ce priveşte incertitudinea, oligarhul Lajos Simicska, care a făcut liceul cu Orban şi ulterior a ajutat la transformarea partidului de guvernământ Fidesz dintr-un grup de studenţi într-o forţă politică, a promis să dea jos de la putere Fidesz. Simicska a rupt legăturile cu Orban în 2014. Acum, el susţine formaţiunea de opoziţie Jobbik, un partid considerat extremist. „Sunt o haită de criminali împuţiţi“, a spus el, făcând referire la foştii săi prieteni.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO